Σε ύφεση οδεύει η παγκόσμια οικονομία το 2023 προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε συγχρονισμένες επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη – επιβραδύνονται με ραγδαία ταχύτητα και ακόμη και ένα μέτριο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος θα μπορούσε οδηγήσει σε ύφεση, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την χειρότερη επιβράδυνση, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει ήδη υπονομευθεί πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους ύφεσης. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, είναι το γεγονός ότι οι τάσεις αυτές θα έχουν διάρκεια με καταστροφικές συνέπειες για τον αναδυόμενο και αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι συγχρονισμένες επιτοκιακές αυξήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, όμως ενδεχομένως να μην αποδειχθούν επαρκείς για να φέρουν τον πληθωρισμό στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα πάντα με το διεθνή οργανισμό.

Ο δομικός πληθωρισμός παγκοσμίως, δηλ. αυτός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, θα παραμείνει στο 5% και το 2023, σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από το μέσο όρο πριν την πανδημία, εκτός και εάν οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και στην αγορά εργασίας μετριαστούν.

Για να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια επιπλέον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από την αύξηση του 2% που έχει ήδη σημειωθεί πάνω από το μέσο όρο του 2021.

Μία αύξηση όμως αυτού του μεγέθους, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, θα μπορούσε να επιβραδύνει τον παγκόσμιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 0,5% το 2023 ή σε συρρίκνωση 0,4% σε όρους κατά κεφαλή.

Για το λόγο αυτό, ο Μαλπάς προτρέπει τους διαμορφωτές πολιτικής να στρέψουν την προσοχή τους από τη μείωση της κατανάλωσης στην ενίσχυση της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Διαβάστε ακόμη: