Στις καλένδες φαίνεται να οδηγείται η υπόθεση των υπερβάσεων δόμησης ύψους 27 μέτρων που αποκόπτουν βίαια τη θέα του παγκόσμιου συμβόλου της Δημοκρατίας, του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης ,παρά το γεγονός ό τι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Δήμος Αθήνας έχει επιβάλλει πρόστιμο ύψους 7 εκατ. ευρώ .

Πως γίνεται αυτό ; Ο ιδρυτής της Coco-Mat και της Μπλε Κέδρος , μπορεί να διεκδικεί το ρόλο του αντισυμβατικού επιχειρηματία και στα πλαίσια αυτά να έκανε την εμφάνισή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας με …σαγιονάρες , αλλά ως δαιμόνιος επιχειρηματίας ξέρει να κατοχυρώνει τις κατακτήσεις του. Τώρα λοιπόν που …έφτασε στην Ακρόπολη , επιζητεί παντί τρόπω να μην οδηγηθεί σε αναγκαστική …κατάβαση. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιεί κάθε μέσο, που του προσφέρει η αστική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση των παράνομων δύο ορόφων στο ξενοδοχείο που «κόβει την θέα της Ακρόπολης» , δεν είναι νέα. Χρονολογείται από πολλών ετών , όταν την εποχή των μνημονίων , που προτεραιότητες των κυβερνήσεων δεν ήταν η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , αλλά η αποτροπή της χρεοκοπίας , όταν ο πολυμήχανος Πολ Ευμορφίδης κατόρθωσε να εξασφαλίσει την περιβόητη άδεια ανέγερσης του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου , στου Μακρυγιάννη .

Οι εργασίες προχώρησαν , με την άδεια υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως δήλωσε όμως η Λίνα Μενδώνη, ο επιχειρηματίας ποτέ δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που του επέβαλε να υποβάλλει τα τελικά σχέδια στο ΚΑΣ.

Στο μεταξύ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν , ίσως το γεγονός ότι ο κ. Ευμορφίδης ως …αντισυμβατικός , είχε «βρει άκρες» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το 2018 εξαιτίας κινητοποιήσεων κατοίκων της περιοχής μεταξύ των οποίων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ( αντίφαση θα πείτε , αλλά ούτε στη σημερινή Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη , ούτε η τελευταία ) το θέμα έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας , το οποίο και ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου.

Από τότε οι δύο τελευταίοι όροφοι και το δώμα του κτίσματος, είναι στον ..αέρα και πρέπει να κατεδαφιστούν .

Λόγω αρμοδιότητας ο Δήμος Αθήνας επέβαλλε πρόστιμα ύψους 7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. αφορούν τις αυθαίρετες κατασκευές των 27 μέτρων και τα 2,3 αποτελούν πρόστιμο επί ετήσιας βάσεως για τη διατήρηση του κτίσματος. Σε διαφορετική περίπτωση , ορίζεται κατεδάφιση.

Δεν είναι του παρόντος , αν η επιβολή προστίμων , μπορεί να απαντήσει στο μείζον ζήτημα της προστασίας ενός εκ των κορυφαίων πολιτιστικών θησαυρών της ανθρωπότητας, πιθανόν αν είσαι αντισυμβατικός έχεις και σε αυτό την απάντηση.

Όμως ο Δήμος Αθήνας δεν μπορεί να κάνει κατεδαφίσεις , πρέπει να γίνουν από την απρόσωπη και αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση στην οποία επιρρίπτει τις ευθύνες ο κ. Κώστας Μπακογιάννης. Αυτό αναφέρεται σαφώς σε τελευταία ανακοίνωση του Δήμου : « Το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β’ στην Συνεδρίαση του στις 26/01/2023 εξέδωσε οριστική απορριπτική απόφαση. ( σ,σ επι των υποβληθεισών ενστάσεων) .

Ο Δήμος Αθηναίων στις 07/02/23 διαβίβασε την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με το Α.Π. 38916/07-02-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης.

Σύμφωνα με τον Ν.3852/10 άρθρο 280 παρ.45., την ευθύνη για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.»

Σήμερα οι δύο όροφοι και το δώμα , του ξενοδοχείου που έχουν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετα παραμένουν στην θέση του. Όπως εξάλλου έχει ενημερώσει τις αρχές του χρηματιστηρίου η «Μπλε Κέδρος» , της οποίας ξενοδοχείο -πέτρα του σκανδάλου αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο « Την 1.2.2023 συζητήθηκαν ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δύο εκκρεμείς αιτήσεις της Εταιρείας με τις οποίες επιδιώκεται η ακύρωση της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού με αριθμό 116714/79457/2446/1259/22.7.2020 περί μη έγκρισης της μελέτης του κτιρίου ως προς το ύψος.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση ανάλογα με τις επικείμενες ενέργειες της ίδιας και των αρμοδίων Αρχών».

Κατόπιν αυτών , ποιος είπε ότι στην Ελλάδα , δεν τηρούνται οι νόμοι ;

Διαβάστε ακόμη: