Αναμφισβήτητα η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός της εβδομάδας που έρχεται. Ο λόγος δεν είναι τόσο η απόφαση της νομισματικής πολιτικής, καθώς είναι ευρέως αναμενόμενο, ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, όσο οι προβλέψεις που θα συνοδεύουν το κείμενο της απόφασης.

Η επενδυτές θα εστιάσουν στο dot plot και στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για την πορεία των επιτοκίων. Περίπου το 41% των οικονομολόγων αναμένει ότι η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει δυο μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό αναμένει μια ή καμία μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.

Μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς κράτησε το κόστος δανεισμού σε υψηλό δύο δεκαετιών από τον Ιούλιο.

Πολλά στελέχη της Fed έχουν τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη σταθερές.

Με το βλέμμα στο dot plot

«Η συνεδρίαση της FOMC του Ιουνίου θα είναι μια από τις πιο κομβικές φέτος,» τονίζει η Anna Wong, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο Bloomberg Economics  «καθώς ο Πάουελ μπορεί να δώσει την πιο ξεκάθαρη υπόδειξη μέχρι τώρα για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Το νέο dot plot πιθανότατα θα υποδεικνύει δύο περικοπές 25 μονάδων βάσης φέτος, σε σύγκριση με τρεις στην έκδοση Μαρτίου.Με τους δείκτες ανάπτυξης να εκπλήσσουν συνεχώς έως την καθοδική πορεία από τη συνάντηση της 30ης Απριλίου έως την 1η Μαΐου -ακόμη και αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες- αναμένουμε ότι ο Πάουελ θα ακούγεται σχετικά επιπόλαιος στη συνέντευξη Τύπου του». 

Ο πληθωρισμός με βάση το προτιμώμενο μέτρο της Fed κινήθηκε σε ρυθμό 2,7% το έτος σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδειξαν αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα καθώς και επιτάχυνση των μισθών, ωθώντας τους εμπόρους να υποχωρήσουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων φέτος.

«Η Fed θα επιλέξει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγεί  ο Thomas Simons, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στο Jefferies. «Θα θέλουν να δουν μια ανανεωμένη σειρά πιο ευνοϊκών δεδομένων σύμφωνα με μια τάση πληθωρισμού κοντά στο 2% πριν αισθανθούν άνετα να μειώσουν τα επιτόκια».

Στον Καναδά, που μόλις έγινε η πρώτη κεντρική  τράπεζα της G7 που ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Tiff Macklem, θα μιλήσει σε συνέδριο στο Μόντρεαλ.

Κατά τα άλλα, η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας(BοJ)  που μπορεί να ανακόψει την αγορά ομολόγων, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Κίνα  και τη Σουηδία και τα κρίσιμα νούμερα μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών γεγονότων της εβδομάδας.

Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg:

Ασία

Η BοJ προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας την Παρασκευή καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της.

Ενώ η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, ανώνυμες πηγές είπαν ότι οι αξιωματούχοι ενδέχεται να συζητήσουν εάν θα μειώσουν τις αγορές ομολόγων.

Αυτό είναι ένα βήμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει το γεν εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια της Ιαπωνίας κινηθούν υψηλότερα, περιορίζοντας τη διαφορά απόδοσης με τα αμερικανικά ομόλογα.

Η BοJ συνεδριάζει αφού η κυβέρνηση δημοσιεύει αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο τη Δευτέρα, τα οποία είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερη φορά σε τρία τρίμηνα.

Κατά τα άλλα, η Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 1% τη Δευτέρα,καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάιο. Οι κεντρικές τράπεζες στην Ταϊλάνδη και στην Ταϊβάν συνεδριάζουν επίσης αυτή την εβδομάδα

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κίνα προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 0,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ ο αποπληθωρισμός στα εργοστάσια μπορεί να επιβραδυνθεί στο 1,5%,καταγράφοντας τη μικρότερη πτώση των τιμών από τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ινδία θα ανακοινώσει στατιστικά στοιχεία τιμών μαζί με τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η Μαλαισία δημοσιεύει την αξία των πωλήσεων της μεταποιητικής βιομηχανίας και τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο.

Στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές αναμένονται από τις Φιλιππίνες και την Ινδία. Η Αυστραλία ανακοινώνει τις επιχειρηματικές συνθήκες και τα στοιχεία εμπιστοσύνης της NAB την Τρίτη, ακολουθούμενη από μια σειρά δεδομένων εργασίας την Πέμπτη.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Την Τρίτη, τα στοιχεία για την βρετανική αγορά εργασία ενδέχεται να παρουσιάσουν ανοδική πορεία στην αύξηση των μισθών τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, με ετήσια αύξηση 6,1% που αναμένεται από τους οικονομολόγους. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι πιθανό να απομακρύνει τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Όσον αφορά τα μακροικονομικά μεγέθη το ΑΕΠ αναμένεται να μην σημειώσει ανάπτυξη τον Απρίλιο, με τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να καταγράφουν πτωτική πορεία.

Στη ζώνη του ευρώ, τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν τη μικρότερη αύξηση σε τρεις μήνες, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή ξεκίνησε επίσης το δεύτερο τρίμηνο σε αδύναμη βάση.

Στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πρόκειται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα είναι οι διοικητές από τη Γερμανία και τη Γαλλία, τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane, τον αντιπρόεδρο Luis de Guindos και την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δημοσιευτούν αργά την Κυριακή. Πέρα από την σύνθεση  του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπάρξουν ενδείξεις για το πώς το μπλοκ θα χειριστεί κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, και πώς θα περιηγηθεί μια πιθανή δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Στο επόμενο κοινοβούλιο» επισημαίνει το Bloomberg Economics «η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει το χάσμα παραγωγικότητας που έχει ανοίξει με την οικονομία των ΗΠΑ, αν δεν το κάνει θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της ως σημαντικότερος παγκόσμιος παράγοντας. Πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και των επενδύσεων για ένα πιο πράσινο, πιο ευημερούν μέλλον. Και θα πρέπει να αποφασίσει πού θα βρίσκεται»

Διαβάστε ακόμη