Η Παγκόσμια ημέρα βιβλίου καθιερώθηκε στις 23 Απριλίου από την UNESCO, το 1995, στο Παρίσι.

Για ποιον λόγο, όμως, επέλεξε η Unesco την 23η Απριλίου;

H 23η Απριλίου επιλέχθηκε καθώς αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων. O ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες αλλά και ο άγγλος δραματουργός, Γουίλιαμ Σέξπιρ.

Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Στην Καταλονία, στις 23 Απριλίου εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», μία τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την γιορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.

Μόνο στη «Λα Ράμπλα», που αποτελεί τον πιο γνωστό δρόμο στη Βαρκελώνη, εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη περίπου 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995 αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν «ανανεωμένο σεβασμό» στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας μέσα από την συγγραφή τους.

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου η 23η Απριλίου: Πώς καθιερώθηκε

Ο κορωνοϊός «ανάμεσα» στα βιβλία

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος στα 26 χρόνια «ύπαρξής» της, η «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» βρίσκει την ανθρωπότητα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός των αναγνωσθέντων βιβλίων διπλασιάστηκε.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, όπου οι περισσότερες χώρες βίωσαν περιόδους περιορισμού και οι άνθρωποι έπρεπε να περιορίσουν τον χρόνο τους εκτός σπιτιού, τα βιβλία αποδείχθηκαν παντοδύναμα όπλα για την καταπολέμηση της απομόνωσης, την ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών, τη διεύρυνση των οριζόντων μας και τη διέγερση του μυαλού και της δημιουργικότητας μας. Σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός των αναγνωσθέντων βιβλίων διπλασιάστηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της UNESCO για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.