Σαιξπηρικές ταινίες που αξίζει να δούμε. Έχουν περάσει αιώνες από τη στιγμή που ο μεγάλος συγγραφέας, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, άφησε την πένα του και μαζί της κληροδότησε ένα σημαντικό και αξιοθαύμαστο λογοτεχνικό έργο.

Μεγάλοι σκηνοθέτες, όπως ο Φράνκο Τζεφιρέλι, ο Όρσον Γουέλς, ο Ακίρα Κουροσάβα και ο Κένεθ Μπράνα έχουν μεταφέρει έργα του σπουδαίου βάρδου στην μεγάλη οθόνη με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Από πιστές μεταφορές, και βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες ως κινούμενα σχέδια και γουέστερν, ο Σαίξπηρ έχει εμπνεύσει εκατοντάδες ταινίες.

 

Κοριολανός – Coriolanus (2011)

Ο «Κοριολανός», μαζί με τον «Ιούλιο Καίσαρα», τον «Τίτο Ανδρόνικο» και το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» εντάσσεται στα λεγόμενα «ρωμαϊκά έργα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

ΚΟΡΙΟΛΑΝΟΣ (CORIOLANUS) - ΤΟΥ ΟΡΑΤΟΥ Ο ΑΡΤΟΣ

Η τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του «Κοριολανού», ο οποίος γράφτηκε μεταξύ 1606 και 1607, γυρίστηκε από τον Ρέιφ Φάινς, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο, και, παρόλο που ο σαιξπηρικός λόγος έχει παραμείνει αυτούσιος, νιώθεις ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια σύγχρονη εποχή με πολέμους στην περιοχή των Βαλκανίων.

Υπόθεση: Οι πολίτες της Ρώμης ζουν σε περίοδο φτώχειας. Ο Κοριολανός, ήρωας της Ρώμης, σπουδαίος στρατιώτης και άνδρας με ισχυρά ιδεώδη, περιφρονεί τους πολίτες. Οι ακραίες αντιλήψεις του πυροδοτούν ένα μαζικό ξέσπασμα και στη Ρώμη χύνεται αίμα. Χειραγωγημένος από τους πολιτικούς, αλλά και από την ίδια του τη μητέρα, Βολούμνια, ο Κοριολανός εξορίζεται από την πόλη. Τότε, προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ορκισμένο εχθρό του, Τούλλο Αουφίδιο. Οι δυο τους οδεύουν τελικά μαζί στην Ρώμη με σκοπό να τη λεηλατήσουν. Πρωταγωνιστούν οι Ρέιφ Φάινς, Τζέραρντ Μπάτλερ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μπράιαν Κοξ, Τζέιμς Νέσμπιτ

Ο Έμπορος της Βενετίας – The Merchant of Venice (2004)

«Ο έμπορος της Βενετίας», είναι μια μοντέρνα κινηματογραφική προσέγγιση του ομώνυμου θεατρικού του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που έγραψε γύρω στο 1596 και αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και διφορούμενα έργα του. Η ερμηνεία του Αλ Πατσίνο τονίζει την τραγικότητα του κεντρικού ήρωα, ενώ ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μάικλ Ράντφορντ παραμένει πιστός στο πνεύμα του έργου τονίζοντας και καταδικάζοντας τον αντισημιτισμό.

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (2004) | Σινεμά | clickatlife

Υπόθεση: Το έργο διαδραματίζεται στη Βενετία του 16ου αιώνα. Ο Αντόνιο δανείζεται χρήματα από τον Σάιλοκ για να βοηθήσει το νεαρό και απένταρο φίλο του, Βασάνη, να παντρευτεί την όμορφη Πόρσια. Πικραμένος από τις προσβολές του Αντόνιο, ο Σάιλοκ θέτει πολύ συγκεκριμένους όρους σε περίπτωση που δεν πληρώσει το δάνειο. Και ενώ οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις του Αντόνιο καταστρέφονται από τις θύελλες, η οργή του Σάιλοκ αυξάνεται, καθώς η κόρη του απάγεται από τον εραστή της, Λορέντζο. Η προθεσμία καταβολής του δανείου λήγει και ο Σάιλοκ διεκδικεί το ενέχυρό του, μια λίβρα από τη σάρκα του Αντόνιο. Πρωταγωνιστούν οι Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Άιρονς, Τζόζεφ Φάινς, Λιν Κόλινς, Ζουλέικα Ρόμπινσον, Κρις Μάρσαλ και Τσάρλι Κοξ.

Ερωτευμένος Σαίξπηρ – Shakespeare in Love (1998)

Μια ταινία με πολύ έξυπνο σενάριο, που αφηγείται την ερωτική σχέση του θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ με την μούσα του, Λαίδη Βιόλα, την περίοδο που έγραφε το έργο του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η ιστορία του ερωτευμένου Σαίξπηρ είναι φανταστική αλλά γεμάτη αναφορές σε σπουδαία έργα του συγγραφέα όπως ο Άμλετ, ο Τίτος Ανδρόνικος και η Δωδέκατη νύχτα, και επίσης αρκετοί από τους χαρακτήρες βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα. Η ταινία κέρδισε 7 Όσκαρ και 3 Χρυσές Σφαίρες το 1999.

Ερωτευμένος Σαίξπηρ ? ταινιες › κριτικεσ || cinemagazine.gr

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε νεαρή ηλικία, κι ενώ είχε μείνει χωρίς χρήματα και η φαντασία του είχε στερέψει. Τότε, η γνωριμία του και ο έρωτάς του για τη Βαϊόλα του δίνει το ερέθισμα για τη συγγραφή του αθάνατου έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Του προκαλεί όμως και πολλά προβλήματα. Η Βαϊόλα αναγκάζεται να παρουσιάζεται στη σκηνή μεταμφιεσμένη ως άντρας ερμηνευτής -μιας και εκείνη την εποχή απαγορεύονταν οι γυναίκες ηθοποιοί. Ταυτόχρονα, πρέπει να παντρευτεί τον λόρδο Ουέσσεξ που θα δώσει τον τίτλο στον πλούσιο πατέρα της, σε έναν γάμο που έχει εγκριθεί από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η οποία βασίλισσα, μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να πειστεί πως μπορεί στο θέατρο να παρουσιαστεί μια ιστορία αγάπης που θα συγκινήσει πραγματικά το κοινό της. Πρωταγωνιστούν οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Τζόσεφ Φάινς, Τζέφρεϊ Ρας, Κόλιν Φερθ, Μπεν Άφλεκ και Τζούντι Ντεντς.

Ο θρόνος του αίματος – Kumonosu-jô (1957)

«Ο θρόνος του αίματος», είναι η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έργου του Σαίξπηρ από τον Ακίρα Κουροσάβα το 1957, και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του ιαπωνικού κινηματογράφου. Ο Κουροσάβα εντυπωσίασε θεατές και κριτικούς με την αξεπέραστη διασκευή του «Μάκβεθ» στην φεουδαρχική Ιαπωνία.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1960 σκηνοθετεί την ταινία «Οι κακοί κοιμούνται ήσυχα» που βασίζεται στον «’Αμλετ», και το 1985 καταπιάνεται πάλι με Σαίξπηρ και τον Βασιλιά Ληρ στην τελευταία επική του ταινία «Ραν».

Υπόθεση: Η ταινία μεταφέρει τον Μακβέθ στην μεσαιωνική Ιαπωνία όπου ο σαμουράι και έπειτα φεουδάρχης Βάσιζου Τακετόκι, μέσα σε ένα μυστηριώδες και μεταφυσικό κάστρο έρχεται αντιμέτωπος με πολιτικές ίντριγκες και ανεξήγητα γεγονότα. Στο τέλος, ο Βάσιζου πεθαίνει από το ίδιο του το στράτευμα, σε αντίθεση με το πρωτότυπο κείμενο του Σαίξπηρ, που θέλει τον πρωταγωνιστή να σκοτώνεται από τον αντίπαλο του. Πρωταγωνιστούν οι Τοσίρο Μιφούνε, Ισούζου Γιαμάτα, Μινόρου Τσιάκι, Ακίρα Κούμπο και Τακαμάρου Σασάκ.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα – Romeo and Juliet (1968)

Μεταξύ 1591 και 1595 ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έγραψε το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα όλων των εποχών, που διηγείται την τραγική ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Το διάσημο έργο έχει μεταφερθεί εκατοντάδες φορές στη μεγάλη οθόνη, κάθε φορά σε μια διαφορετική εποχή. H πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του ήταν το 1900 περίπου σε γαλλική εκδοχή, ενώ η πιο πρόσφατη ήταν το 2013 σε σκηνοθεσία Κάρλο Καρλέι.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα μέσω streaming: πού μπορείτε να το δείτε

Η πιο αξιοσημείωτη όμως είναι αυτή του 1968, με σκηνοθέτη τον Φράνκο Τζεφιρέλι που αιφνιδιάζει κοινό και κριτικούς με την απόφαση του να επιλέξει δύο νεαρούς και άγνωστους ηθοποιούς να υποδυθούν το πιο διάσημο ζευγάρι όλων των εποχών.
Η κλασική ιστορία του Σαίξπηρ αναπαρίσταται σε μοντέρνα εκδοχή στη μεγάλη οθόνη, ανανεώνοντας έτσι το μύθο και μεταμορφώνοντάς τον σε μια ιστορία αγάπης που μπορεί να αφορά όλους. Ταυτόχρονα ο Νίνο Ρότα θα γράψει ένα από τα πιο διάσημα μουσικά θέματα στην ιστορία του σινεμά. Η ταινία κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για όσκαρ. Πρωταγωνιστούν οι Ολίβια Χάσει, Λέοναρντ Ουάιτινγκ και Μάικλ Γιορ.

Much Ado About Nothing – Πολύ κακό για το τίποτα (2012)

Ασπρόμαυρο αλλά με πολλές κωμικές αποχρώσεις, το «Πολύ κακό για το τίποτα», είναι μια μοντέρνα και ασυνήθιστη διασκευή του κλασικού έργου του Σαίξπηρ από τον Τζος Γουίντον, σκηνοθέτη του «The Avengers».

Γυρισμένη μέσα σε 12 ημέρες στο σπίτι του ίδιου του σκηνοθέτη, με χαμηλό προϋπολογισμό και βασισμένο εξ ολοκλήρου στο κείμενο του Σαίξπηρ, η ταινία αναδεικνύει το πηγαίο ταλέντο του Γουίντον που μπορεί να αντεπεξέλθει επάξια στις προκλήσεις του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Much Ado About Nothing (2012) :: Greek subtitles, Greek subs

Υπόθεση: Το δημοφιλές σαιξπηρικό έργο παρουσιάζει τη σχέση ανάμεσα σε δυο ζευγάρια, τον Κλαύδιο και την Ηρώ, που θέλουν να παντρευτούν, και τον Βενέδικτο και τη Βεατρίκη, τους οποίους οι πρώτοι προσπαθούν να πείσουν ότι αγαπιούνται και ταιριάζουν. Πρωταγωνιστούν οι Έιμι Άκερ, Αλέξις Ντενίσοφ, Νέιθαν Φίλιον, Κλαρκ Γκρεγκ, Φραν Κρανζ και Ριντ Ντάιαμοντ.