Ένα πορτρέτο της μούσας του Πάμπλο Πικάσο, θα είναι στο επίκεντρο της δημοπρασίας «20th-Century Sale» του Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου.
Το φημισμένο πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ προσφέρθηκε από τους απογόνους του εκλιπόντος Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Γιαν Κρούγκιερ και αξίζει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια.
Ζωγραφισμένος στις 18 Ιανουαρίου του 1932, ο πίνακας «Nature morte à la fenêtre (=Νεκρή φύση στο παράθυρο)» επιδείχθηκε μόνον δύο φορές μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, έως το 1981, ο πίνακας ήταν εξαφανισμένος από τη δημόσια θέα.
Αρχικά, ήταν ένα από τα 10.000 έργα του Πικάσο που κληρονόμησε η εγγονή του, η Μαρίνα και τα οποία εκποιούσε για να χρηματοδοτεί τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της. Αποκτήθηκε από τον Γιαν Κρούγκιερ ο οποίος έως τον θάνατό του το 2008, καθοδηγούσε τη Μαρίνα στην πώληση έργων του παππού της.
Από την πλευρά της, η Βανέσα Φούσκο, επικεφαλής του τομέα «Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη» στου Christie’s σημείωσε ότι το έργο «δημιουργήθηκε στην αρχή του annus mirabilis του Πικάσο», επιβεβαιώνοντας «την ισχυρή επιρροή της Μαρί-Τερέζ και τη μεγάλη άνθηση δραστηριότητας που αυτή ενέπνευσε στην τέχνη του, από σχέδιο μέχρι γλυπτική, από λιθογραφίες μέχρι ζωγραφική».
Το 1932 είναι χρονιά που ευρέως αναγνωρίζεται ως καθοριστική στην καριέρα του Πικάσο: ζωγράφισε πάνω από 100 σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πορτρέτων της Μαρί Τερέζ, της 22χρονης τότε μυστικής ερωμένης του ενώ ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα Όλγα Κόχλοβα, γιαγιά της Μαρίνα.