Αν οι μεγαλύτεροι “κρεατοφάγοι” του Ηνωμένου Βασιλείου μείωναν ένα μέρος από τις ποσόστητες κρέατος που καταναλώνουν θα ήταν σαν να αποσύρονταν 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα από το δρόμο.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα ευρήματα νέας έρευνας που οι επιστήμονες λένε ότι δίνει τον πιο αξιόπιστο μέχρι τώρα υπολογισμό για το πώς αυτό που τρώμε επηρεάζει τον πλανήτη μας.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η πρώτη που εντόπισε τη διαφορά που έχουν οι δίαιτες με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η βιομηχανία κρέατος είπε ότι η ανάλυση υπερεκτίμησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος. Ο καθηγητής Peter Scarborough, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της εν λόγω έρευνας, είπε στο BBC News: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αν όλοι οι μεγάλοι κρεατοφάγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο  μείωναν την ποσότητα κρέατος που έτρωγαν, θα είχε πραγματικά μεγάλη διαφορά. Δεν χρειάζεται να μην τρώμε καθόλου κρέας και να το βγάλουμε από την διατροφή μας».

Ο καθηγητής Scarborough, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα Livestock Environment And People (LEAP) ερεύνησε 55.000 άτομα που χωρίστηκαν σε μεγάλους κρεατοφάγους, που έτρωγαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο μπιφτέκι, χαμηλά κρεατοφάγους, των οποίων η ημερήσια πρόσληψη ήταν 50 γραμμάρια ή λιγότερο από vegan, vegansaeters. Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα φυτικά τρόφιμα, δεν έχει υπολογιστεί ποτέ με τόση λεπτομέρεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Susan Jebb, η οποία είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων και κορυφαίος παγκοσμίως επιστήμονας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτό που κάνει αυτή την αξιολόγηση διαφορετική είναι ότι παίρνει τις δίαιτες πραγματικών ανθρώπων και βασίζεται στις διάφορες μεθόδους παραγωγής που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε. «Οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει σε πολύ πιο αναλυτικό επίπεδο από ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τι τρώμε». Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή ενός μεγάλου κρεατοφάγου παράγει κατά μέσο όρο 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου που επιβαρύνουν τον πλανήτη κάθε μέρα. Ένας χαμηλός κρεατοφάγος παράγει σχεδόν το μισό από αυτό με 5,37 κιλά την ημέρα. Και για vegan δίαιτες – μειώνεται ξανά στο μισό στα 2,47 κιλά την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα