«Αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει με εξαιρετικά νέα για την ΕΕ, αφού αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Οι λόγοι για την Διεύρυνση της ΕΕ, ποτέ δεν ήταν πιο ισχυροί από ότι είναι σήμερα, σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από πολλαπλές κρίσεις. Είναι μια επένδυση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Είναι μια ιστορική απόφαση» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόσο το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όσο και η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» και για μια απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης σε όλες τις υποψήφιες χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης.

Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα βασικά εναρκτήρια κεφάλαια, κι’ ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος αυτός την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, για την Τουρκία, ο Σαρλ Μισέλ έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου σημειώνεται η κοινή έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων σε προσεχή σύνοδό του.

Μακρόν: «Είμαστε πολύ μακριά από μια πραγματική διεύρυνση στην Ουκρανία»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη “πολύ μακριά από μια διεύρυνση” στην Ουκρανία και ότι αυτό προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση των κανόνων λειτουργίας της.

“Είμαστε πολύ μακριά από μια πραγματική διεύρυνση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για την ανησυχία των Ευρωπαίων αγροτών. “Οποιαδήποτε διεύρυνση θα συνεπάγεται τη σε βάθος μεταρρύθμιση των κανόνων μας”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: