Σήμερα (12/04), οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τράπεζα με έδρα την Ουγγαρία, η οποία συνδέεται με τη Ρωσία, ενόσω οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να βρίσκονται στο «ναδίρ».

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις, που θα στοχεύουν τη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (IIB), ένα ίδρυμα που βρίσκεται στη Βουδαπέστη και έχει δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Η παρουσία της τράπεζας στην Ουγγαρία έχει προκαλέσει την οργή πολλών δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μέσο διαρροής πληροφοριών προς τη Ρωσία.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν, σημείωσε από τη Βουδαπέστη ότι η Ουάσινγκτον είχε συνομιλήσει επανειλημμένα με Ούγγρους ομολόγους του, σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τράπεζα για να επεκτείνει την επιρροή της.

«Σε αντίθεση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που είχαν δεσμευθεί στο παρελθόν για το εν λόγω ίδρυμα, η Ουγγαρία αγνόησε τις ανησυχίες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε. Το IIB δημιουργήθηκε το 1970 για την προώθηση του εμπορίου εντός του σοβιετικού μπλοκ και μετέφερε την έδρα από τη Μόσχα στη Βουδαπέστη το 2019, παρά τις ανησυχίες των συμμάχων της Ουγγαρίας.

Πέραν των κυρώσεων προς την IIB, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεσπίζουν, επίσης, κυρώσεις προς τρία άτομα που συνδέονται με την ηγεσία της τράπεζας. Τον πρώην Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Νικολάι Κοσόφ, Ρώσο υπήκοο και τα δύο σημερινά ανώτερα στελέχη της διοίκησης, τον Ίμρε Λαζλόσκι, έναν Ούγγρο και τον Ρώσο, Γκεόργκι Ποτάποφ.

Διαβάστε ακόμη: