Με το ρωσικό σχέδιο για την κατάληψη του Κιέβου να έχει «παγώσει» και τα πλάνα του Βλαντιμίρ Πούτιν να εστιάζουν, πλέον, στην «απελευθέρωση» της ανατολικής Ουκρανίας -και δη, του Ντονμπάς- είναι απορίας άξιο τι συνέβη με την περίφημη ρωσική φάλαγγα, μήκους 64 χιλιομέτρων, που εμφανιζόταν να προελαύνει προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ένα νέο σενάριο για την… τύχη της φάλαγγας παρουσιάζει στην επίσημη ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αποδίδοντας τη… ματαίωση των ρωσικών πλάνων σε μια επίλεκτη ομάδα 30 Ουκρανών.

guardian_press_main

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια ειδική ομάδα χειριστών στρατιωτικών drone, οι οποίοι κινούνται με μηχανές και χάρη σε στοχευμένες νυχτερινές επιδρομές από αέρος, «εξανάγκασαν» τη ρωσική φάλαγγα να αποχωρήσει.

Ειδική ομάδα Drones

Η συγκεκριμένη ομάδα, που εμφανίζεται να «εξόντωσε» το ρωσικό κονβόι των 64 χιλιομέτρων, αποτελείται από χειριστές drone, που ήταν μέλη μιας μονάδας για την αναγνώριση στόχων μέσω αέρος (Aerorozvidka). Η μονάδα αυτή ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια από ειδικούς στους υπολογιστές και… ερασιτέχνες, χομπίστες χειριστές drone.

Σύμφωνα μάλιστα με το βρετανικό δημοσίευμα, η συγκεκριμένο ομάδα χρηματοδοτείται από… δωρεές και από τις προσωπικές επαφές των μελών της, όσον αφορά στους πόρους που χρειάζεται για την εξεύρεση του αναγκαίου εξοπλισμού, όπως είναι οι θερμικές κάμερες.

Ο διοικητής της μονάδας, υπολοχαγός Γιάροσλαβ Χόντσαρ, περιέγραψε την τακτική που ακολούθησαν για την απώθηση της φάλαγγας. Δρώντας αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα μέλη της μονάδας οδηγούσαν κρυμμένα μέσα στο δάσος και πλησίαζαν τη φάλαγγα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει γυαλιά νυχτερινής όρασης, σκοπευτικά τυφέκια, νάρκες που ενεργοποιούνται από απόσταση και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες, με τη δυνατότητα ρίψης βομβών βάρους 1,5 κιλού.

Στην αρχή, η μονάδα εξουδετέρωσε τα τρία πρώτα οχήματα της φάλαγγας, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να «κολλήσουν» στο σημείο, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν για τις επόμενες δύο μέρες. Την επόμενη νύχτα συνέχισαν τις επιθέσεις τους, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό οχημάτων.

Όταν κατάλαβαν τι συνέβαινε, οι ρωσικές δυνάμεις «έσπασαν» τη φάλαγγα σε μικρότερες μονάδες, με σκοπό να προσεγγίσουν το Κίεβο. Ωστόσο, η ίδια επίλεκτη μονάδα κατάφερε να καταστρέψει τις γραμμές εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπονομεύσει τη δυνατότητά τους να κινηθούν προς την ουκρανική πρωτεύουσα. «Η Νο1 δύναμη του ρωσικού στρατού κόλλησε χωρίς θέρμανση, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς βόμβες και χωρίς καύσιμα. Και όλo αυτό συνέβη χάρη σε 30 ανθρώπους» σχολίασε ο υπολοχαγός.

Η ίδια μονάδα ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε να αποκρούσει και τη ρωσική επίθεση από αέρος στο αεροδρόμιο του Χοστομέλ στα βορειοδυτικά του Κιέβου, την πρώτη ημέρα του πολέμου, καθώς τα drones τους εντόπισαν και βομβάρδισαν τις θέσεις των 200 Ρώσων αλεξιπτωτιστών που αποπειράθηκαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Έτσι, ο ρωσικός στρατός έχασε και τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο για τη μεταφορά των δυνάμεων του κοντά στην πρωτεύουσα.

Οι παραπάνω αναφορές, πάντως, δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές. Σε προγενέστερο χρόνο, αξιωματούχοι από το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη φάλαγγα σταμάτησε «λόγω των ουκρανικών επιθέσεων». Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από την άλλη, έχουν αναφέρει από τις 12 Μαρτίου, ότι η ρωσική φάλαγγα διαλύθηκε μερικώς, στα βόρεια του Κιέβου.

Οι άνθρωποι πίσω από τον ουκρανικό «άθλο»

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2014 από νεαρούς Ουκρανούς επιστήμονες, αλλά και εθελοντές που αξιοποίησαν τις τεχνικές τους δυνατότητες για την αντίσταση κατά των Ρώσων τόσο στα γεγονότα της Κριμαίας, όσο και του Ντονμπάς. Ο ιδρυτής της σκοτώθηκε το 2015 στο Ντονμπάς.

Αρχικά, η ομάδα χρησιμοποιούσε drone του εμπορίου για παρακολούθηση και αναγνώριση, ωστόσο στη συνέχεια σχεδίασαν και τα δικά τους. Έτσι δημιουργήθηκε το σύστημα «Δέλτα», ένα δίκτυο που λειτουργεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου και τροφοδοτεί με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο τους στρατιωτικούς διοικητές, ώστε να γνωρίζουν τις κινήσεις του εχθρού. Παράλληλα, χρησιμοποιεί και το δορυφορικό σύστημα Starlink του Έλον Μασκ, προκειμένου τα στοιχεία του ουκρανικού πυροβολικού να λαμβάνουν τις συντεταγμένες στον χάρτη των ρωσικών στρατευμάτων, για να πετυχαίνουν με ακρίβεια τον στόχο τους.

Η μονάδα διαλύθηκε το 2019 από τον τότε υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, για να… επανέλθει στην δράση τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω ακριβώς της απειλής για ρωσική εισβολή.

«Είμαστε σαν ένα σμήνος από μέλισσες. Μια μέλισσα δεν είναι τίποτα, αλλά, αν είναι πολλές, μπορούν να αντιμετωπίσουν μια μεγαλύτερη δύναμη. Είμαστε σαν τις μέλισσες, αλλά δουλεύουμε τη νύχτα» κατέληξε ο υπολοχαγός Χόντσαρ.