Με μικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις κινήθηκαν τα χρηματιστήρια. Την παράσταση άλλωστε σήμερα έκλεψε η αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς το Bitcoin βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά μετά και την ανακοίνωση της Tesla πως επενδύει $1,5 δις. στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα.

Η Wall Street παρέμεινε στο πράσινο παρά τις εναλλαγές προσήμων ενδοσυνεδριακά, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στο επίκεντρο της προσοχής τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η πρόοδος στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επιβράδυνση των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ.

Το μέγεθος του πακέτου αναμένεται να είναι πιο κοντά στην αρχική πρόταση των 1,9 τρισ. δολ. που παρουσίασε ο Biden.

Στο μεταξύ το ποσό των 250 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσε η Reddit από ιδιώτες επενδυτές, προκαλώντας και πάλι την προσοχή της Wall Street, αφού οι χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν φρενίτιδα στη Wall Street.

Οι όροι χρηματοδότησης, με επικεφαλής τη Vy Capital, αυξάνουν την αποτίμηση της εταιρείας στα 6 δισ. δολάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Η Reddit σκοπεύει να δαπανήσει τα μετρητά για να αναπτύξει τη διαφημιστική της παρουσία, να επεκταθεί διεθνώς και να προσθέσει στα εργαλεία βίντεο.

Πτώση στην Ευρώπη

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το πρόσφατο ράλι που τροφοδότησαν οι προσδοκίες για ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και κυκλοφορία των εμβολίων.
Το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε μια συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους για την Covid-19, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Γερμανία: Οριακή άνοδος στις εξαγωγές τον Δεκέμβριο 2020 λόγω Κίνας

Οριακή αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, καθώς η σταθεροποίηση του εμπορίου με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ παλεύει να αναπτυχθεί εν μέσω lockdown, με στόχο την καταστολή του φορτίου υπόθεσης covid-19.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,1% τον μήνα μετά από αύξηση 2,3% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την Τρίτη. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,1% μετά από αύξηση 5,4% τον προηγούμενο μήνα.Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 16,1 δισ. ευρώ.

Ισχυρή ζήτηση από την Κίνα

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 11,6%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 8,4%.Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3,3% το Δεκέμβριο και οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 11,4%.Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας απέφυγε να συρρικνωθεί τον Δεκέμβριο, παρά το νέο lockdown, καθώς η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα βοήθησε τους κατασκευαστές προσανατολισμένους στις εξαγωγές να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα υποβάθμισε τις προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ στο 3% φέτος, μια απότομη αναθεώρηση από την εκτίμηση του περασμένου φθινοπώρου στο 4,4%. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πιθανότατα δεν θα φτάσει στο επίπεδο προ πανδημίας πριν από τα μέσα του 2022.

Στα 699 εκατ. ευρώ οι ζημιές της TUI στο δ’ 3μηνο του 2020

Η TUI Group, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδιών στον κόσμο, σημείωσε ζημιές 699 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο χρήσης, αλλά δήλωσε ότι μείωσε το κόστος για να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας άλλης περιόδου που επλήγη από lockdown και περιορισμούς ταξιδιών.Για το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, η TUI δήλωσε ότι μείωσε τη μηνιαία ταμειακή εκροή σε 300 εκατ. ευρώ, από το αναμενόμενο επίπεδο των 400 έως 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό σήμαινε ότι τα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη (EBIT) της TUI για το τρίμηνο ανήλθαν στα 699 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την απώλεια 146,7 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Στα 4,06 δισ. δολάρια βυθίστηκαν τα κέρδη της Total το 2020

Τεράστια πτώση στα ετήσια κέρδη ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, μετά από 12 μήνες μεγάλων αναταραχών στις τιμές των εμπορευμάτων και κατάρρευσής τους, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Όπως μετέδωσε το CNBC, ο ενεργειακός γίγαντας ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη του 2020 έφτασαν στα 4,06 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 3,86 δισ. δολάριαπου εκτιμούσαν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv. Το οικονομικό έτος 2019 ωστόσο είχε καθαρά κέρδη 11,8 δισ. δολάρια-πρόκειται για ετήσια πτώση 66%. Τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου έφτασαν στα 1,3 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης για 1,1 δισ.δολάρια