Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται συγκρατημένα και υψηλότερα σήμερα την Παρασκευή, αφού τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο και με μια σειρά από αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1% στις αργά το πρωί στη διαπραγμάτευση, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να είναι σχεδόν αμετάβλητα.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άνοδο 1,1%, καθώς οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχώρησαν 0,5%.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται μια μικτή απόδοση που προκύπτει από τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα, με το ράλι έναρξης του έτους να δείχνει να χάνει την ισχύ του.

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία των Γάλλων καταναλωτών για τον Ιανουάριο, τα οποία έδειξαν ότι η τρέχουσα εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και οι ανησυχίες για την ανεργία παρέμειναν σταθερές, αλλά ανέφεραν ότι το βιοτικό επίπεδο και οι μελλοντικές προσδοκίες υποχώρησαν.

Επιπλέον σήμερα αναμένεται και η δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν στον βασικό πληθωρισμό των ΗΠΑ, το προσωπικό εισόδημα και τις δαπάνες και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αν και οι φόβοι για ύφεση παραμένουν.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση καθώς και η ερευνητική ομάδα Ifo δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Όλα τα οικονομικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία θα παρακολουθούνται στενά, με τις κεντρικές τράπεζες να στρέφονται στο προσκήνιο την επόμενη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει από Τρίτη έως Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: