Η οικονομία των ΗΠΑ ολοκλήρωσε το 2022 σε σταθερή κατάσταση, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η ανάπτυξη θα γίνει αρνητική το επόμενο έτος.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου, το άθροισμα όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones περίμεναν μέτρηση 2,8%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τον ρυθμό 3,2% το τρίτο τρίμηνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεντρικών αμερικανικών δεικτών αυξήθηκαν μετά την έκθεση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν επίσης ως επί το πλείστον υψηλότερες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 68% του ΑΕΠ, αυξήθηκαν κατά 2,1% για την περίοδο, ελαφρώς μειωμένες από 2,3% την προηγούμενη περίοδο, αλλά παραμένουν θετικές.

Οι τιμές του πληθωρισμού κινήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 3,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες, αλλά μειώθηκε απότομα από 4,8% το τρίτο τρίμηνο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο αλυσιδωτικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,9%, από 4,7%.

Μαζί με την ώθηση από τους καταναλωτές, οι αυξήσεις των επενδύσεων σε ιδιωτικά αποθέματα, οι κρατικές δαπάνες και οι πάγιες επενδύσεις μη κατοικιών βοήθησαν στην άνοδο του αριθμού του ΑΕΠ. Μια βουτιά 26,7% στις πάγιες επενδύσεις σε κατοικίες, που αντικατοπτρίζει μια απότομη διολίσθηση στις κατοικίες, λειτούργησε ως τροχοπέδη στον αριθμό ανάπτυξης, όπως και μια μείωση 1,3% στις εξαγωγές.

Η έκθεση κλείνει ένα ασταθές έτος για την οικονομική ανάπτυξη.

Μετά από ένα 2021 που είδε το ΑΕΠ να αυξάνεται με τον ισχυρότερο ρυθμό του από το 1984, τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 ξεκίνησαν με αρνητική ανάπτυξη, ταιριάζοντας με τον κοινώς διαδεδομένο ορισμό της ύφεσης.

Ωστόσο, ένας ανθεκτικός καταναλωτής και μια ισχυρή αγορά εργασίας βοήθησαν την ανάπτυξη να γίνει θετική τα δύο τελευταία τρίμηνα και να δώσει ελπίδες για το 2023.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι μια ισχυρή πιθανότητα φέτος.

Διαβάστε ακόμη: