Εδώ και δύο δεκαετίες οι ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν, από τον «Σκοτεινό Ιππότη» μέχρι το «Inception» είναι εγγύηση για τις εισπράξεις στους κινηματογράφους. Όμως το «Oppenheimer», το ιστορικό δράμα του σκηνοθέτη για τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, ξεπέρασε ακόμη και τις πιο μεγάλες  προσδοκίες.

Έως την Κυριακή (27/8), τρίωρο έπος είχει αποφέρει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και ξεπέρασε τα 777 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως από την πρεμιέρα του στις 21 Ιουλίου. Και συνεχίζει να προσελκύει το κοινό.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, κάθε Σαββατοκύριακο μετά την κυκλοφορία του, οι πωλήσεις εισιτηρίων στις ΗΠΑ μειώνονται λιγότερο από 45%. Συνήθως, οι ταινίες βλέπουν τις εισπράξεις να συρρικνώνονται μεταξύ 50% και 70%. Και αυτό χωρίς να είναι η πρώτη ταινία στο αμερικανκό box office.

Την ίδια ώρα, η Warner Bros. σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την ταινία «Barbie», η οποία βγήκε στις αίθουσες το ίδιο Σαββατοκύριακο με το «Oppenheimer» και βρίσκεται στην πρώτη θέση για τις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Η «Barbie» είναι η πιο κερδοφόρα αμερικανική ταινία της χρονιάς και θέλει να επισκιάσει την ταινία της Universal «Super Mario Bros. Movie» ως η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα παγκοσμίως το 2023.

Η Universal ποντάρει στη μακροχρόνια παραμονή του «Οπενχάιμερ» στο box office, καθώς δεν σκοπεύει να διαθέσει την ταινία σε πλατφόρμες streaming μέχρι τον Φεβρουάριο, όπου πραματοποιείται και η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Η ίδια η ταινία, ο Νόλαν και οι πρωταγωνιστές Κίλιαν Μέρφι και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ θεωρούνται από νωρίς φαβορί για τα βραβεία Όσκαρ του επόμενου έτους.

Βέβαια, ο ανταγωνισμός για το «Oppenheimer» ενόψει του φθινοπώρου είναι περιορισμένος, αλλά οι συνεχιζόμενες απεργίες των εργαζομένων στο Χόλιγουντ έχουν αναπόφευκτα πάει πίσω πολλές αμερικανικές παραγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Warner Bros. και η Legendary Entertainment μετέφεραν το «Dune: Part Two», το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου, για το επόμενο έτος. Η επική ταινία επιστημονικής φαντασίας προοριζόταν για την πλειονότητα των οθονών premium format, αλλά τώρα, το «Oppenheimer» μπορεί να συνεχίσει να τις μονοπωλεί για τις επόμενες εβδομάδες.

Η επιτυχία της ταινίας έρχεται επίσης σε μια εποχή που οι μεγάλες ταινίες με υπερήρωες και τα franchise sequels δεν είχαν την αναμενόμενη αποδοχή από το κοινό Εν τω μεταξύ, τα πρωτότυπα σενάρια με το funky «Barbie» της Warner Bros. και το φιλικό προς τους συντηρητικούς «Sound of Freedom» της Angel Studio να κυριαρχούν στο box office.

Ο ίδιος ο Νόλαν έχει «εξαργυρώσει» την επιτυχία των ταινιών Batman, για να ολοκληρώσει ακριβές παραγωγές όπως η «Δουνκέρκη» και το «Interstellar», οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται από τα στούντιο με επιφυλακτικότητα.

Το «Oppenheimer» είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία του Νόλαν στις ΗΠΑ, μετά τον «Σκοτεινό Ιππότη» του 2008 και το «The Dark Knight Rises» του 2012. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η τέταρτη πιο επιτυχημένη ταινία του, υπολειπόμενη κατά 825 εκατ.  δολ. του «Inception» (2010). Τόσο ο «Σκοτεινός Ιππότης» όσο και το «The Dark Knight Rises» απέφεραν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office.