Ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται στην Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλες τις οικονομίες, καθώς τα διαθέσιμα όπλα ή δεν επαρκούν ή δεν ξοδεύονται όλα, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε.
Τα τελευταία, βέβαια, είναι σαν να μην υπάρχουν, καθώς τουλάχιστον η Γερμανία ανοιχτά και κάποιες από τις βόρειες χώρες-συμμάχους της, τα παρακάμπτουν επιδεικτικά.
Ευτυχώς στην Ελλάδα τον Οκτώβριο υποχώρησε αισθητά, αλλά παραμένει σε επίπεδα που εξακολουθούν να εκπέμπουν συναγερμό σε κοινωνία και αρμόδια υπουργεία.
Με το χρήμα ακριβό από την ΕΚΤ στο 2%, αλλά ακριβό επίσης και υπερατλαντικά, λόγω των αυξημένων επιτοκίων της Fed και με τον πληθωρισμό στα ύψη, όποιος δανείζει σήμερα υπό αυτές τις συνθήκες χάνει, αν δεν επιβάλλει ληστρικά επιτόκια από την πλευρά του, καθώς τα funds ως γνωστό δανείζονται για να δανείσουν-αγοράσουν ομόλογα, δηλαδή χρέος, ακόμα και μέχρι πρότινος ασφαλών χωρών.
Ο λόγος βέβαια γίνεται για τη Γερμανία, που θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για να αντλήσει τα 200 δισ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τόνωση της οικονομίας της, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα περί αλληλεγγύης, συνοχής και άλλες ωραίες έννοιες…
Αλλά και η Ιταλία θα χρειαστεί πάνω από 500 δισ ευρώ μέχρι τέλος του 2023-αρχές 2024, για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και καλύψει συνολικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική ήδη και θα γίνει ακόμα χειρότερη, αν η ΕΚΤ συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%-2,5%, ποσοστό που θεωρείται από τους τεχνοκράτες και τους μεγαλοτραπεζίτες “ανεκτό” και ικανό να επαναφέρει την ηρεμία σε οικονομίες και αγορές.
Μέσα σε όλα αυτά, είναι πραγματικό ευτύχημα που η Ελλάδα έχει ρυθμίσει το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση και οφείλουμε το γεγονός αυτό να το πιστώσουμε στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Αλλά, για σκεφτείτε, πως και κυρίως πότε μπορεί να πέσει ο πληθωρισμός στα επίπεδα αυτά, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες;
Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ελλείψεις, πόλεμος στην Ουκρανία, νέος αποκλεισμός εξαγωγής σιτηρών από τη Ρωσία, μετά την ανεπιτυχή ουκρανική προσπάθεια να ανατινάξουν το στόλο της στην Κριμαία και κανένα φως εύρεσης πολιτικής λύσης στον ορίζοντα.
Μπορεί έτσι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και να επανέλθουν τα επιτόκια σε κάποια λελογισμένα επίπεδα; Έρχονται δύσκολοι μήνες και χρόνοι…
Διαβάστε ακόμη:
- «Άλλαξε» δικογραφία και «εξαφανίστηκε» το όνομα υψηλόβαθμου προσώπου Ανεξάρτητης Αρχής!
- Σημεία και τέρατα στα λογιστικά μεγάλης εισηγμένης τεχνικής εταιρίας ανακάλυψαν ορκωτοί ελεγκτές
- Η Μίλαν ήρθε στο ντέρμπι των «δικεφάλων» προσκεκλημένη του Μπότο
- Νάνα Μούσχουρη: «Είχα καρκίνο στο πάγκρεας, έχω περάσει πολλά»