«Η δουλειά σας είναι η ευχαρίστησή μας. Η ευχαρίστησή σας είναι η δουλειά μας», ήταν το σλόγκαν που αναρτήθηκε έξω από κοιτώνα του Χάρβαρντ το 1965.

Αυτό σηματοδότησε τα κεντρικά γραφεία της πρώτης ηλεκτρονικής υπηρεσίας γνωριμιών στις ΗΠΑ.

Δεκαετίες πριν από το Tinder και το OK Cupid, υπήρχε το Operation Match. Η πρώτη απόπειρα στις γνωριμίες μέσω υπολογιστή προέκυψε από την ένθερμη επιθυμία δύο ανδρών να γνωρίσουν μέλη του αντίθετου φύλου.

Αφού είχαν βαρεθεί τα μονότονα οργανωμένα προξενιά με γυναικεία κολέγια και ανίκανοι να γνωρίσουν γυναίκες στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ, οι συμφοιτητές Jeff Tarr και Vaughan Morrill σκέφτηκαν, μετά από ένα βράδυ γεμάτο αλκοόλ, να δουν αν ένας υπολογιστής θα μπορούσε να τους βρει ένα ταίρι για να βγουν ραντεβού.

Αν και η φιλοδοξία του Tarr μπορεί να ήταν απλώς να γνωρίσει γυναίκες, η επιτυχία του Operation Match τον κράτησε απασχολημένο για πολύ καιρό.

Βρήκε τον έρωτα μερικά χρόνια αργότερα, μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο: ένα ραντεβού στα τυφλά. Για τα 80ά γενέθλια του Jeff φέτος, η σύζυγός του Patsy Tarr έγραψε ένα βιβλίο για το Operation Match.

«Τα ραντεβού τότε ήταν τελείως διαφορετικά», είπε η Patsy Tarr στην Tacita Quinn του CNN, αναλογιζόμενη την ερωτική ζωή της δεκαετίας του 1960. Η Patsy είχε χρησιμοποιήσει το Operation Match πριν γνωρίσει τον Τζεφ, αλλά δεν είχε τύχη.

«Ήταν ριψοκίνδυνο αλλά και συναρπαστικό να μπορείς να συναντήσεις κάποιον μέσω υπολογιστή, σε αντίθεση με το να πάρεις την παραδοσιακή οδό», πρόσθεσε.

Ερωτηματολόγιο αντί για swipe

Στις πρώτες μέρες της συνεργασίας τους, ο Tarr και ο Morrill αναγνώρισαν ότι η κύρια πελατεία τους θα ήταν διψασμένοι για ραντεβού φοιτητές σαν τους ίδιους. Έτσι, το Operation Match αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ανάγκες (και τις επιθυμίες) τους.

Στο επίκεντρο του project ήταν ένα ερωτηματολόγιο 75 σημείων, που κάλυπτε τα χόμπι, την εκπαίδευση, την εμφάνιση, τη φυλή και – σκανδαλωδώς για το 1965 – τη στάση τους απέναντι στο σεξ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν δύο φορές, τη μία περιγράφοντας τον εαυτό τους και την άλλη περιγράφοντας το ιδανικό τους ταίρι.

Το ερωτηματολόγιο του Operation Match εξακολουθούσε να ανταποκρίνεται σε νόρμες που φαίνονται παλιομοδίτικες σήμερα, ρωτώντας τις γυναίκες εάν είχαν βρει τον «γοητευτικό τους πρίγκιπα» και τους άνδρες εάν «θα προτιμούσαν να γνωρίσουν μια υπάκουη, σέξι, όχι και τόσο έξυπνη κοπέλα κολεγίου».

Ωστόσο, ήταν επίσης ένα μέσο κοινωνικής αλλαγής. Η διαθεσιμότητα του αντισυλληπτικού χαπιού από τη μια, σε συνδυασμό με την επιμονή των παραδοσιακών συζυγικών προσδοκιών από την άλλη, σήμαινε ότι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ήταν μια περίπλοκη περίοδος για νεαρές γυναίκες που ήθελαν να συναναστραφούν με τον κόσμο.

Στην επιθυμία τους για εξερεύνηση, οι γυναίκες χάραξαν νέα μονοπάτια που άλλαξαν τις δυτικές πρακτικές γνωριμιών μακροπρόθεσμα. Σήμερα, τα ραντεβού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς ο γάμος μπορεί να μην είναι στο μυαλό όλων καθώς αναζητούν συντρόφους σε μέρη εκτός του άμεσου κοινωνικού κύκλου – και οι μέθοδοι για ματσάρισμα αντικατοπτρίζουν πλέον αυτό.

Στην πραγματικότητα, ενώ το Operation Match ήταν μια στιγμή με τεράστια επιρροή στην ιστορία των γνωριμιών, δεν ήταν η πρώτη γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών.

Αυτή η τιμή πηγαίνει στην Joan Ball, μια γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο που ξεκίνησε το «St. James Computer Dating Service», που ονομάστηκε αργότερα Com-Pat. Το πρόγραμμά της έκανε τον πρώτο του ματσάρισμα το 1964, ένα χρόνο πριν το Operation Match βγει online.

«Υπάρχει μια αιώνια συζήτηση σχετικά με το αν οι εφαρμογές γνωριμιών αντικατοπτρίζουν την κοινωνική αλλαγή ή αν οδήγησαν στην κοινωνική αλλαγή, και νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι ότι συνέβησαν και τα δύο», είπε ο Δρ Luke Brunning, ο οποίος, μαζί με τη Dr Natasha McKeever, είναι επικεφαλής του Centre for Love, Sex and Relationships στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Υπήρξε μια ιεράρχηση της ιδέας ότι θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε κάποιον που ταιριάζει απόλυτα με εσάς, θέλοντας να δημιουργήσουμε την καλύτερη ζωή και τις καλύτερες σχέσεις για εμάς. Πριν από εκατό χρόνια, θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι να ξεκινήσουμε μια σχέση και να κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να λειτουργήσει», είπε η McKeever στο CNN.

Με την άνοδο των γνωριμιών μέσω υπολογιστή, ξαφνικά, υπήρχαν πολλά περισσότερα «ψάρια για να πιάσεις».

Μια «μηχανή IBM» αντί για τηλέφωνο

Το Operation Match του Tarr and Morrill δεν βασίστηκε σε έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε με χρόνια συλλογής δεδομένων και σίγουρα δεν λειτουργούσε σε smartphone. Ο Tarr και ο Morrill συγκέντρωσαν κεφάλαια για να νοικιάσουν χρόνο σε έναν υπολογιστή, που τότε ήταν γνωστός ως μηχανή IBM.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, αυτή η συσκευή στο μέγεθος ενός ολόκληρου δωματίου ήταν ένα αντικείμενο βαθύ μυστηρίου για τον μέσο Αμερικανό. Ο τρόπος λειτουργίας του Operation Match ήταν το δελεαστικό ερώτημα για το εάν ένας υπολογιστής θα μπορούσε πραγματικά να προβλέψει τη συμβατότητα μεταξύ δύο ανθρώπων, θα μπορούσε να προβλέψει τη «σπίθα»;

Για τα ηλεκτρονικά βέλη του έρωτα, κρίθηκε κατάλληλη μια αμοιβή 3 δολαρίων και μέσα σε 6 μήνες από την κυκλοφορία του συμπληρώθηκαν περίπου 90.000 ερωτηματολόγια. Σε αντάλλαγμα, οι συμμετέχοντες έλαβαν τα ονόματα και τους αριθμούς τηλεφώνου πέντε πιθανών ματσαρισμάτων. Η πράξη του να σηκώσουν το τηλέφωνο αφέθηκε σε αυτούς.

Σήμερα, αυτή η τεχνολογία είναι μια παλιά είδηση ​​για τους διαδικτυακούς daters, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν 60 χρόνια εξέλιξης για να δημιουργηθεί η σημερινή βιομηχανία διαδικτυακών γνωριμιών που βασίζεται στην ικανοποίηση, η οποία βασίζεται στο swipe.

Το Operation Match αποτέλεσε έμπνευση για το Dateline τη δεκαετία του ’70 και του ’80, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες επιχειρηματικές γνωριμίες μέσω υπολογιστή το 1995 με τη γέννηση του Match.com. Στα 90’s και 00’s είδαν την άνοδο περισσότερων εξειδικευμένων εγχειρημάτων όπως οι Grindr, Ashley Madison και PrimeSingles.net.

Το 2009, η Match Group σχημάτισε έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που τώρα κατέχει το Tinder και το Hinge, δύο από τις μεγαλύτερες εφαρμογές γνωριμιών στην αγορά.

Πέρυσι, οι στατιστικές από το Pew Research Center έδειξαν ότι τρεις στους δέκα Αμερικανούς έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές γνωριμιών, αλλά είναι δύσκολο να πούμε αν η εύρεση αγάπης εξακολουθεί να είναι η κύρια αποστολή.

Διαβάστε ακόμη: