Την δεύτερη υψηλότερη μερισματική απόδοση μεταξύ των εταιρειών του ΧΑ προσφέρει φέτος στους μετόχους του ο ΟΠΑΠ, διανέμοντας συνολικά 1,85 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα, μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου .

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απόδοση 11% επί της τρέχουσας τιμής της μετοχής!

Η ανταμοιβή αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της αναπτυξιακής πορείας και των υψηλών οικονομικών επιδόσεων της  μεγαλύτερης  στην Ελλάδα εταιρείας τυχερών παιγνίων, η οποία  επέτυχε στο δ’ τρίμηνο της περασμένης χρήσης ρεκόρ εσόδων.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, θα διανείμει μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, πέραν του προμερίσματος 1,0 ευρώ ανά μετοχή που δόθηκε τον Νοέμβριο. Επιπλέον 0,25 ευρώ ανά μετοχή θα δοθούν ως επιστροφή κεφαλαίου.

Τα ετήσια καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 408,3 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 31,1% σε απόλυτα μεγέθη, αλλά οριακά βελτιωμένα σε επαναλαμβανόμενη βάση. Εμφανίζονται μειωμένα επειδή στην αμέσως προηγούμενη χρήση (2022) είχαν συνυπολογιστεί μεγάλα έκτακτα κέρδη

Τα οικονομικά μεγέθη

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη στη χρήση 2023 διαμορφώθηκαν ως εξής:

• Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) χρήσης 2023 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα €2.087,7εκ. έναντι €1.939,0εκ. το 2022, αυξημένα κατά 7,7% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής επίδοσης του online και της ανάπτυξης στην Επίγεια δραστηριότητα (Retail). Το δ’ τρίμηνο 2023 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε €581,2εκ., αυξημένα κατά 7,5% σε ετήσια βάση

• Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) αυξήθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε €852,3 εκ. (χρήση 2022: €798,8εκ.) ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων σε συνδυασμό και με τα υψηλά περιθώρια κέρδους της τάξης του 41%. .

• Τα λειτουργικά έξοδα  διαμορφώθηκαν σε €413,6 εκ. αυξημένα κατά 13,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υποστηρίζοντας τα αυξημένα έσοδα.

• Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση στα €730,0 εκ. Σε επαναλαμβανόμενη βάση ήταν  €744,9εκ.( -0,2%)

• Τα καθαρά κέρδη χρήσης διαμορφώθηκαν σε €408,3 εκ. (χρήση 2022: €592,3εκ.), μειωμένα κατά 31,1% σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο  ανήλθαν σε €100,6 εκ. (δ’ τρίμηνο 2022: €306,5εκ.), μειωμένα κατά 67,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω έκτακτου κέρδους το 2022.

•  Σε επαναλαμβανόμενη βάση και μη συμπεριλαμβανομένων έκτακτων κονδυλίων, τα καθαρά κέρδη 2023 ανήλθαν σε €439,3εκ, αυξημένα κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

• Ισχυρή ταμειακή θέση με δείκτη Καθαρού Δανεισμού/EBITDA στο 0.23x (0,27x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).

• Συνολική ανταμοιβή μετόχων  €1,85 ανά μετοχή:για το 2023:

–  €1,00 προμέρισμα ήδη διανεμημένο στις 9 Νοεμβρίου 2023
–  €0,60 Υπόλοιπο μερίσματος προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 29 Απριλίου / Ημερομηνία πληρωμής 9 Μαΐου
–  €0,25 Επιστροφή κεφαλαίου προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 25 Ιουνίου / Ημερομηνία πληρωμής 1 Ιουλίου

ΟΠΑΠ

Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική υπευθυνότητα

Σχολιάζοντας τις οικονομικέ επιδόσεις της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas δήλωσε:

«Ο OΠΑΠ ολοκλήρωσε το 2023 με το ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο όλων των εποχών και σημείωσε έσοδα ρεκόρ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη συνεπή και αποτελεσματική υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και την ικανότητα μας να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε φιλόδοξους στόχους.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, τόσο οι retail, όσο και οι online δραστηριότητές μας σημείωσαν δυναμική ανάπτυξη, η οποία στηρίχθηκε στη συνεχή εστίασή μας στην ψηφιοποίηση. Ως αποτέλεσμα των θετικών οικονομικών και λειτουργικών επιδόσεών μας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA υπερέβησαν τις τελευταίες εκτιμήσεις μας.

Με βάση τη σταθερή δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους του OΠΑΠ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προτείνουμε μια γενναιόδωρη ανταμοιβή προς τους μετόχους μας, ύψους €1,85 ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ήδη καταβληθέντος προμερίσματος ύψους €1,00 ανά μετοχή.

Όσον αφορά στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μας, είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόσφατη διάθεση του Eurojackpot στην Ελλάδα, που αποτελεί ορόσημο για τον OΠΑΠ και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επιτυχημένης επανατοποθέτησης του ΛΟΤΤΟ και του ΤΖΟΚΕΡ. Η συνολική ανανέωση του χαρτοφυλακίου παιχνιδιών κληρώσεων αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών, μέσω προϊοντικών καινοτομιών.

Κοιτώντας μπροστά, βάσει της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward, παραμένουμε προσηλωμένοι στην περαιτέρω αναβάθμιση των προϊοντικών προτάσεων μας, στη διασφάλιση υγιούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, στην ανταμοιβή των μετόχων μας και στην εκπλήρωση των στόχων μας στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας».

Κοιτώντας μπροστά, βάσει της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward, παραμένουμε προσηλωμένοι στην περαιτέρω αναβάθμιση των προϊοντικών προτάσεων μας, στη διασφάλιση υγιούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, στην ανταμοιβή των μετόχων μας και στην εκπλήρωση των στόχων μας στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας».

Διαβάστε ακόμη: