Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί πιο αργά από το αναμενόμενο φέτος και θα μείνει στάσιμη το επόμενο έτος, σύμφωνα με μια δεξαμενή σκέψης.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί κατά 3,6% εφέτος, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 0% το επόμενο έτος. Αυτο σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα περάσει από τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των βιομηχανικών χωρών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία και Ιταλία) στην πιο αργή ανάπτυξη το 2023.
Ο Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης με έδρα το Παρίσι, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως τα υψηλότερα επιτόκια, οι μεγαλύτεροι φόροι, το μειωμένο εμπόριο και τα ακριβότερα τρόφιμα και ενέργεια. Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να κορυφωθεί πάνω από 10% στο τέλος του τρέχοντος έτους, προτού υποχωρήσει σταδιακά στο 4,7% μέχρι το τέλος του 2023.

Επιδότηση £400 σε κάθε νοικοκυριό

Ωστόσο, η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψη τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 26 Μαΐου. Αυτά τα μέτρα, που περιελάμβαναν έκπτωση £400 στον λογαριασμό ενέργειας για κάθε νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίζουν περίπου £15 δισ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι πολλοί άνθρωποι θα ανησυχήσουν για τις προβλέψεις. “Ενώ δεν μπορούμε να απομονώσουμε πλήρως το Ηνωμένο Βασίλειο από τις παγκόσμιες πιέσεις, η οικονομία μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Έχουμε ένα σχέδιο για ανάπτυξη και υποστηρίζουμε τους ανθρώπους εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής”, πρόσθεσαν.