Μετά το μαζικό selloff στα ευρωπαϊκά ομόλογα στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, που εκτίναξε σε πολυετή υψηλά τις αποδόσεις και επιβάρυνε τα ασφάλιστρα κινδύνου, η αγορά εμφανίζει σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης συνεχίζουν σήμερα Τετάρτη την πτωτική τους πορεία, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και η απόφαση για διατήρηση αμετάβλητης της νομισματικής πολιτικής θεωρείται ειλημμένη, η αγορά θα αναζητήσει ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις στην ανακοίνωση που θα συνοδεύει την απόφαση, αλλά και στη συνέντευξη της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, που θα ακολουθήσει. Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί τόσο από το πεδίο του πληθωρισμού, όσο και από αυτό της ανάπτυξης έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για μία ακόμα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Μέσα στο κλίμα αυτό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, υποχωρεί στο 2,43%. Τα ευαίσθητα στις αποφάσεις για τα επιτόκια, 2ετή ομόλογα έχουν υποχωρήσει στο 2,6%.
Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ελληνικά ομόλογα, με το κόστος δανεισμού για τον 10ετή τίτλο να πέφτει στο 3,39% και το spread να υποχωρεί στις 94 bps. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου είχε ανέλθει σε 3,76% και το spread στις 127 μονάδες. Στα τέλη Απριλίου το spread είχε υποχωρήσει προς τις 86 μονάδες.
Σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 12 Μαρτίου 2029, ύψους 250 εκατομμυρίων Ευρώ.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 906 εκατ. Ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024.
Η εικόνα στη Γαλλία
Η Γαλλία παραμένει επίσης στο επίκεντρο των επενδυτών, εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ατάλ..
Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού τίτλου τελευταία στο 3,08%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 7 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα συναλλαγών πριν ο Μακρόν προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές.
Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σε περίπου 65 bps, περίπου 15 bps μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν από τις 9 Ιουνίου. Αυτό το χάσμα, ένα μέτρο κινδύνου που παρακολουθείται προσεκτικά, αυξήθηκε σε 85 bps στα τέλη Ιουνίου, το μεγαλύτερο από την κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης το 2012.
«Δεν αναμένω ότι το spread θα αλλάξει πολύ από αυτό το τρέχον επίπεδο των 65 bps, επειδή η αβεβαιότητα δεν θα εξαφανιστεί σύντομα», δήλωσε ο Oertmann της DZ Bank.
«Ακόμα κι αν αποκτήσουμε νέα κυβέρνηση ή συνεργασία, θα είναι δύσκολο για μια νέα κυβέρνηση να πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.