Aφού θα πιάσουν την οροφή τους επόμενους τρεις μήνες οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στη συνέχεια θα αποκλιμακωθούν ελαφρά μέχρι το τέλος του έτους, εν μέσω της υποχώρησης των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ στρατηγικών αναλυτών σε θέματα ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου – που είναι ο δείκτης αναφοράς για την αγορά- κορυφώθηκε στο 5,02% τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια κατέγραψε βουτιά που ξεπέρασε τις 120 μονάδες βάσης, καθώς οι traders προέβλεπαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια έως και 150 μονάδες βάσης το 2024.

Το αφήγημα δεν διήρκεσε πολύ, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που συνθέτουν μια εύρωστη οικονομία αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις που επιμένουν να κινούνται υψηλότερα από τον στόχο της Fed, ψαλίδισαν τις προσδοκίες της αγοράς που τώρα «βλέπει» δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με την πρώτη να αποφασίζεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.  Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε ξεχωριστή έρευνα του Reuters, προειδοποίησαν ότι μπορεί τελικά να αποφασιστεί μια μείωση ή καμία σ΄όλη τη διάρκεια του 2024.

Η αντίδραση των αποδόσεων στις προσδοκίες για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

Αυτό αποτυπώθηκε στην απόδοση του 10ετούς που ανέκαμψε στο 4,44% αν και τις τελευταίες δύο  εβδομάδες ήταν ευμετάβλητη καθώς κινήθηκε σ΄ένα εύρος σχεδόν 40 μονάδων βάσης. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου , η οποία θεωρείται περίπου σταθερή στο 4,35%  μέχρι το τέλος Αυγούστου, προβλέπεται στη συνέχεια να μειωθεί στο 4,23% και 4,13% σε έξι και 12 μήνες αντίστοιχα, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις 55 στρατηγικών και αναλυτών σταθερού εισοδήματος σε δημοσκόπηση του Reuters που διενεργήθηκε την περίοδο από τις 6-11 Ιουνίου.

«Για τις αποδόσεις, πιστεύουμε ότι θα είναι πιο ακανόνιστα πλάγια και στη συνέχεια χαμηλότερα προς το τέλος του έτους. Εξακολουθούμε να είμαστε στο στρατόπεδο της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων και της ενδεχόμενης μείωσης των επιτοκίων της Fed – μία ή δύο – μέχρι το τέλος του έτους» σχολίασε η Κάθι Τζόουνς, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος του Schwab Center for Financial Research. «Αλλά θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα, διότι η αντίδραση της αγοράς σε κάθε ανακοίνωση στοιχείων θα παραμείνει ενισχυμένη και αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες, θα έχουμε μεγάλη αντίδραση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι».

Τι βλέπουν για το διετές αμερικανικό ομόλογο

Τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία οδήγησαν επίσης τους στρατηγικούς αναλυτές να ανεβάσουν τις μέσες προβλέψεις για την ευαίσθητη στα επιτόκια απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων. Τώρα βλέπουν πτώση μόνο 22 μ.β. στο 4,62% έως το τέλος Αυγούστου και περίπου 40 μ.β. στο 4,45% σε έξι μήνες από 4,84% σήμερα.

«Τα περισσότερα από τα soft data – οι έρευνες κ.λπ. – είναι πιο αδύναμα από το αναμενόμενο μέχρι στιγμής, οδηγώντας τους προβλέποντες να πιστεύουν ότι μια εξασθένηση της οικονομίας είναι προ των πυλών, ενώ τα hard data συνεχίζουν να είναι ισχυρά» εξηγεί ο Τζαμπάζ Μαθάι, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων και συναλλάγματος της G10 στη Citi. «Έτσι, το ερώτημα  ο χρόνος κατά τον οποίο η οικονομία εισέρχεται πραγματικά σε ύφεση  ήταν εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί, προκαλώντας την αναβολή της τιμολόγησης της μείωσης των επιτοκίων. Πρόκειται για ένα μικτό περιβάλλον, οπότε τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα εύρος τιμών βραχυπρόθεσμα» προσθέτει.

Μεγάλο μέρος της κατεύθυνσης των αποδόσεων τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τη χάραξη πολιτικής την Τετάρτη, με τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις να αναμένεται να δείξουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο.

Στην ερώτηση για το τι είναι πιο πιθανό για την καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, το 70% των ερωτηθέντων, 14 από τους 20, απάντησαν ότι θα γίνει πιο απότομη, εννέα από τους οποίους είπαν ότι θα οδηγηθεί από τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων που θα μειωθούν περισσότερο από τις μακροπρόθεσμες.

Διαβάστε ακόμη