Ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, μετά την παύση που σημειώνεται στην αγορά αυτή την περίοδο, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου είναι πιθανό βραχυπρόεθσμα να αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο του 4% εν μέσω της τάσης και των διακριτικών πιέσεων πώλησης. Ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει στο πλαίσιο μιας «εκκολαπτόμενης μακροπρόθεσμης ανοδικής αγοράς» επισημαίνουν ο Μάρκο Κολανοβίτζ , επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές, και ο Τζέησον Χάντερ, ο οποίος επικεντρώνεται στα τεχνικά στοιχεία.

«Αναμένουμε ότι το ράλι θα αναπτυχθεί περαιτέρω αφού μια περίοδος παγίωσης ανακουφίσει τις τρέχουσες υπεραγορασμένες συνθήκες» σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Αναζητήστε την αδυναμία των 10ετών ομολόγων στις πρώτες εβδομάδες του έτους για να βρείτε σταθερή στήριξη στο 4,25 με 4,30%”, μια περιοχή όπου αναμένουν ουσιαστική αγοραστική πίεση».

Τα κρατικά ομόλογα είχαν ένα ευμετάβλητο 2023, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επανειλημμένα τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, προτού θέσει την πολιτική της σε παύση καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν. Οι αγορές ποντάρουν τώρα σε μια στροφή προς μειώσεις επιτοκίων  από τον Μάρτιο. 

Η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε μεταξύ 3,25% και 5,02% κατά τη διάρκεια του 2023, με επίπεδα άνω του 5% -αν και ελάχιστα- να παρατηρούνται για πρώτη φορά από το 2007. Ο δείκτης ICE BofA MOVE Index, ο οποίος μετρά τη μεταβλητότητα στα δικαιώματα προαίρεσης των κρατικών ομολόγων, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα της Goldman Sachs με επικεφαλής τον στρατηγικό αναλυτή επιτοκίων Πράβεν Κοπάρτυ «βλέπει» την απόδοση του 10ετούς να κυμαίνεται γύρω στο 4%. Αυτό συμβαίνει εν μέσω της ανάκαμψης της ανάπτυξης αυτό το τρίμηνο, της περαιτέρω προόδου για τη μείωση του πληθωρισμού και της προσδοκίας ενός ακόμη γύρου αυξήσεων στα μεγέθη των δημοπρασιών αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

«Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να αφήσει τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να διαπραγματεύονται σε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών γύρω στο 4%»

Ωστόσο, η τεχνική άποψη της JPMorgan προβλέπει ότι η μείωση των αποδόσεων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Η απόδοση του 10ετούς θα μπορούσε να υποχωρήσει στο εύρος 3,65% έως 3,70% τους επόμενους μήνες και «να υποχωρήσει πλήρως στο χαμηλό της απόδοσης του Μαρτίου στο 3,245% μέχρι το τέλος του έτους», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: