Περίπου το ένα πέμπτο των κερδών που αποκόμισαν οι αμερικανικές τράπεζες κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους κατάφερε να αποκομίσει από μόνη της η JPMorgan Chase, έχοντας βγει αλώβητη από τους τριγμούς που υπέστη ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, που επικαλείται στοιχεία της BankRegData, ο αμερικανικός βραχίονας του ομίλου αποκόμισε κέρδη ύψους 38,9 δισ. δολαρίων, ήτοι δηλαδή το 18% του όγκου των κερδών των αμερικανικών τραπεζών συνολικά.

Στα επίπεδα αυτά δε, τα κέρδη της ξεπέρασαν αυτά που διασφάλισαν οι δύο από τους κυριότερους ανταγωνιστές της, η Bank of America και η Citigroup μαζί!

Εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί και για το τέταρτο τρίμηνο, τότε η JPMorgan θα έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών του κλάδου από το 2009.

Συνολικά όλες οι αμερικανικές τράπεζες επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων που τους επέτρεψαν να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού, μετακυλώντας το βάρος της νομισματικής πολιτικής της Fed σε καταθέτες και δανειστές. Όμως, ειδικά η JPMorgan βγήκε κερδισμένη και από τις πολύ επιτυχημένες επενδυτικές κινήσεις του Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που είχε για νέες ελκυστικές εξαγορές, όπως με την περίπτωση της διάσωσης της προβληματικής First Republic τον περασμένο Μάιο, σε συνδυασμό με τα λάθη που έγιναν από τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα η τράπεζα δαπάνησε σχεδόν 16 δισ. δολάρια μέσα στη χρονιά για νέα project κυρίως στον τεχνολογικό τομέα που την βοήθησαν να κρατήσει και να διευρύνει τα πρωτεία της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η «καρέκλα» του ίδιου του Ντίμον μοιάζει και είναι… ακλόνητη! Άλλωστε και ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε φέτος, υποστήριξε πως δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει και πως σκοπεύει να παραμείνει στο τιμόνι της τράπεζας για αρκετά χρόνια ακόμη!

Διαβάστε ακόμη: