Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς το λεγόμενο sound money (υγιές χρήμα) αρχίζει να αποτιμά τις συνέπειες του αυξανόμενου πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου τυπώματος.

Το αμερικανικό 10ετές ξεπέρασε το 1,3% (υψηλό έτους) ενώ σε υψηλό 8 μηνών σκαρφάλωσε και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων, είναι αυξημένες. Η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε επίσης, αγγίζοντας το υψηλό έτους στο 2,095%.

Σε ποιο σημείο αρχίζουμε να αποδεχόμαστε ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός tantrum; Η σφοδρότητα της αύξησης αποδόσεων αρχίζει να θυμίζει το λεγόμενο taper tantrum του 2013, τον πανικό που είχε προκληθεί στην αγορά ομολόγων όταν οι επενδυτές φοβόντουσαν πως η Fed θα περιορίσει το QE (tapering) προκειμένου να μη ξεφύγει η επικίνδυνα εθιστική για την οικονομία κατάσταση που δημιουργεί η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο αν πάμε πιο πίσω στην καμπύλη (μαύρη), όπου τα επιτόκια δεν επηρεάζονταν από την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed, forward guidance (AIT).

Ομόλογα: Είμαστε στη μέση ενός tantrum;

BofA: Υπερβολικά αισιόδοξοι οι επενδυτές

Τα επίπεδα μετρητών στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο, λίγο πριν από το λεγόμενο taper tantrum του 2013, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Bank of America για το μήνα Φεβρουάριο, η οποία έδειξε επίσης ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές (outlook).

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι επενδυτές έδειξαν ότι είχαν την ικανότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο, μειώνοντας τα επίπεδα των μετρητών τους στο 3,8%, το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2013, λίγο πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πυροδοτήσει ένα ξέσπασμα της αγοράς, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να μειώσει ή να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (tapering) που άρχισε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Ωστόσο, οι επενδυτές ακούνε την… ηχώ από την περίοδο του 2013 και βλέπουν να taper tantrum ως το δεύτερο μεγαλύτερο tail risk μετά από τις καθυστερήσεις στην διάθεση εμβολίων.

Επιθετικές πωλήσεις

“Η αγορά εξετάζει απλώς τον ρυθμό της ανάκαμψης, το ρυθμό διάθεσης του εμβολίου και το μέγεθος των πακέτων στήριξης. Και οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη σύντομα, με την επιπλέον ρευστότητα που έχει εισέλθει στο σύστημα να οδηγεί αργά ή γρήγορα σε υψηλότερο πληθωρισμό”, δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής στη Schwab Center for Financial Research στη Νέα Υόρκη.

Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να πωλούν ομόλογα του αμερικανικου΄δημοσίου το Δεκέμβριο 2020, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου τμήματος Υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, αφού πραγματοποίησαν καθαρές αγορές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters. Με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, αλλοδαποί επενδυτές πούλησαν 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικάνικα ομόλογα τον Δεκέμβριο, αφού αγόρασαν ομόλογα αξίας 9,6 δισεκατομμύρια δολ. τον Νοέμβριο, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ομόλογα: Είμαστε στη μέση ενός tantrum;

Πιέσεις και στην Ευρώπη

Ακολουθώντας την ίδια πορεία με τους αμερικανικούς τίτλους, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών. Ειδικότερα, η απόδοση στο γερμανικό δεκαετές έφτασε στο -0,35%.

Επιδείνωση όμως καταγράφεται σήμερα και στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,59%. Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Ανάποδα η ελληνική αγορά

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.

Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,79%, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ιστορικά χαμηλά πιθανόν να τα έχουμε δει. Να σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές ήταν στο 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020.

Ομόλογα: Είμαστε στη μέση ενός tantrum;