Σειρά αναλυτών εστιάζει στις θετικότατες προοπτικές που παρουσιάζει ο όμιλος Μυτιληναίου και την τρέχουσα χρονιά, όπως και τα επόμενα έτη, μετά και τα ισχυρά στοιχεία κερδοφορίας που παρουσιάσθηκαν, με τον ενεργειακό κλάδο να αποτελεί σημείο «αιχμής».

Τα βασικά σημεία που εστίασαν είναι:

  • Ο σχεδιασμός για ηλέκτριση 1GW το 2023 και άλλων 2.5GW, το 2024.
  • Η εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο των επιδόσεων από την δραστηριότητα της προμήθειας φυσικού αερίου, που το 2022 ανήλθε για πρώτη φορά στα 121 εκατ. ευρώ EBITDA.
  • Οι επενδύσεις για το 2023 θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα του 2022 (περίπου στα 700 εκατ. ευρώ).
  • Στην ιδιαίτερα σημαντική μείωση των καθαρών χρεών στο τέλος του 2022, το οποίο βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί λόγω της προώθησης του σημαντικού επενδυτικού πλάνου της Mytilineos.
  • Το Buyback, το οποίο έχει επιφέρει σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης θα συνεχισθεί μέσω ανανέωσης των όρων εκτέλεσης του προγράμματος με αύξηση του τρέχοντος ορίου των 25€.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στάθηκε στα εξαιρετικά ισχυρά στοιχεία του δ’ τριμήνου, που ξεπέρασαν και τις προβλέψεις συνάμα με την αύξηση του μερίσματος, που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τζίρο ύψους 6.306 εκατ. ευρώ που αναλογεί σε αύξηση κατά 137% σε ετήσια βάση (και μάλιστα 1.3% πάνω από το προβλεπόμενο), με EBITDA στα 823 εκατ. ευρώ με άνοδο 129% (15% άνω του προβλεπόμενου) και καθαρά κέρδη ύψους 466 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση ύψους 188% (16% άνω των προβλέψεων). Με βάση αυτά, η διοίκηση θα προτείνει αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή από τα 0.43€ στα 1.20€.

Το εμπόριο φυσικού αερίου –που απέφερε 121 εκατ. ευρώ– θα συνεχίσει να έχει προοπτικές ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα και οι προοπτικές στον κλάδο της μεταλλουργίας είναι ισχυρές, τουλάχιστον για αυτή τη χρονιά, χάρη και στη δομή χαμηλού κόστους που έχει δημιουργήσει η εταιρεία και την πολιτική που ακολουθεί, αντιμετωπίζοντας το υψηλό ρίσκο από την αστάθεια των τιμών.

Αναφορικά με το guidance της χρονιάς, αν και οι επίσημες προβλέψεις για το 2023 θα δοθούν στη Γενική Συνέλευση μετόχων τον Ιούνιο, η διοίκηση έχει αναφέρει ότι ο στόχος είναι να ξεπερασθεί το όριο του 1 δισ. ευρώ EBITDA. Στα θετικά στοιχεία, περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για ηλέκτριση 1GW το 2023 και άλλων 2.5GW το 2024.

Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχισθεί, καθώς η διοίκηση πιστεύει ότι η αξία της εταιρείας είναι υψηλότερη. Μάλιστα, το τωρινό ταβάνι του προγράμματος στα 25€ ανά μετοχή, θα αναθεωρηθεί. Αναφορικά με τη στρατηγική για το μέρισμα, η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη σε ένα ποσοστό απόδοσης ύψους 35%.

Wood

O διεθνής οίκος υποστηρίζει πως το ισχυρό 2022 δημιούργησε την ανάλογη βάση για το 2023, επισημαίνοντας τις πολύ καλές επιδόσεις του ομίλου που ξεπέρασαν και τις προβλέψεις των αναλυτών. Σαν αποτέλεσμα αυτού, το μέρισμα για το 2022 προτάθηκε στα 1.20€ ανά μετοχή, σε σχέση με τα 0.90€ που περίμενε η Wood.

O οίκος στέκεται, μάλιστα, στην αξιοσημείωτη μείωση των καθαρών χρεών, που το Δεκέμβριο του 2022 βρίσκονταν στα 716 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 1.39 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο. Μάλιστα, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη χρονιά διαμορφώθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ. Για το 2023, ο οίκος επεσήμανε τον στόχο που έχει τεθεί, ώστε τα EBITDA να ξεπεράσουν το όριο του 1 δισ. δολαρίων, ενώ ο αντίκτυπος και για το 2024 εμφανίζεται θετικός.

Η Wood εκτιμά πως και για την εφετινή χρονιά, ο κυριότερος «μοχλός» κερδοφορίας θα είναι το τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ και οι προοπτικές για τον κλάδο μεταλλουργίας παραμένουν ισχυρές, με τον όμιλο Μυτιληναίου να έχει αποκτήσει τέτοια θέση, ώστε να εκμεταλλεύεται τις «αναταράξεις» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, στον τομέα του αλουμινίου.

Αναφορικά με τη μετοχή, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη θετική γνωμοδότηση «Buy», επισημαίνοντας ότι η τιμή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται 4.5 φορές κάτω από τα επίπεδα EBITDA.

AXIA

Στάθηκε στα κέρδη – ρεκόρ, που κινήθηκαν πάνω και από το προβλεπόμενο, επαναλαμβάνοντας το ισχυρό guidance του ομίλου, αλλά και τον στόχο που έχει θέσει για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αποσαφήνισε πως τα εξαιρετικά μεγέθη του 2022 επιτεύχθηκαν χάρη στις προσπάθειες για διεύρυνση της διεθνούς δραστηροποίησης της εταιρείας, συνάμα με την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προέκυψαν από το τωρινό διεθνές περιβάλλον, τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο.

NBG

Τόνισε τις ισχυρές προοπτικές της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση του ομίλου είναι πως τα υψηλά μεγέθη θα διατηρηθούν και πως ο στόχος είναι η υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA. Πολύ κοντά βρίσκονται, εξάλλου και οι προβλέψεις της NBG που «βλέπει» διαμόρφωση στα 950 εκατ. ευρώ.

OPTIMA

«Βλέπει» πως τα αποτελέσματα της Mytilineos θα συνεχίσουν σε ανάλογη πορεία, χάρη στις καλές επιδόσεις και τη μεγάλη κερδοφορία σε όλους τους κλάδους. Σε αυτό, θα βοηθήσει και το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η ισχυρή ζήτηση για το αλουμίνιο και τα προϊόντα αλουμινίου και οι υψηλές τιμές, η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου CGGT που εκτιμάται ότι θα αρχίσει εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ενίσχυση της επίδοσης στη μονάδα RSD κ.ά.

ΒΕΤΑ

Οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις όλων των μονάδων της Mytilineos οδήγησαν σε πολύ ισχυρά, άνω του αναμενόμενου, μεγέθη τόσο για το δ’ τρίμηνο του έτους όσο και συνολικά για το 2022, σχολίασε η BETA. Οδηγός βέβαια είναι ο κλάδος ενέργειας και αερίου, με τζίρο στα 4.434 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 70% του συνολικού τζίρου του ομίλου. Μάλιστα, ήταν ένα ποσό κατά 252% υψηλότερο συγκριτικά με τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως, υπογράμμισε ότι το guidance παραπέμπει σε μία επανάληψη της εξαιρετικής επίδοσης του περασμένου έτους, με στόχο για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κάνει λόγο για μία νέα εποχή για τον όμιλο, που θα πρέπει να λογίζεται, πλέον, ως παγκόσμιος παίκτης και όχι απλώς ως περιφερειακός παίκτης, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Euroxx

Ανέφερε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, σε όλους τους επιμέρους κλάδους, ενώ, σημείωσε την επίδοση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, όπως και το τμήμα βιώσιμης μηχανικής που αύξησαν την κερδοφορία κατά 384% και 171%, αντιστοίχως. Το τμήμα μεταλλουργίας επωφελήθηκε από τις αυξημένες τιμές, ενώ, το τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι ο όμιλος λειτουργεί έναν πολύ αποτελεσματικό θερμικό στόλο, με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου.

Κατά αυτόν τον τρόπο, παρά το αβέβαιο περιβάλλον του 2023, η πρόσφατη εταιρική μεταμόρφωση της Mytilineos «ανοίγει» ένα καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Η εταιρεία έχει θέσει τις βάσεις για ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας και τα επόμενα χρόνια, ξεκαθάρισε.

ALPHA BANK

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε ιστορικές επιδόσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, με την τράπεζα να αναφέρει λεπτομερώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ενώ, στάθηκε στη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί για το μέλλον, εκκινώντας από τον στόχο για EBITDA, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2023.

EUROBANK

Χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «εντυπωσιακά», εξηγώντας πως κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων, όπως η ενέργεια και το φυσικό αέριο. Παράλληλα, τόνισε και τον στόχο που έχει τεθεί για EBITDA, ύψους 1 δισ. ευρώ εφέτος.

Διαβάστε ακόμη: