Ισχυρή «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά συνεχίζει στην Αρχαία Ολυμπία, στην Εύβοια και στη Μεσσηνία.

Το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια και την Αρχαία Ολυμπία.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τόνισε ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολα» τα μέτωπα στην Αρχαία Ολυμπία και στην Εύβοια. «Αναμένουμε να δοθεί εντολή να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα», συνέχισε.

Το 112 απέστειλε δεκάδες μηνύματα μέσα σε ένα 24ώρο για εκκένωση περιοχών σε όλη τη χώρα από την Χαλκιδική έως την Κρήτη.

Μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 118 πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ολονύχτια «μάχη» με την φωτιά για να μην πλησιάσει στην Αρχαία Ολυμπία

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία έφτασε η πυρκαγιά, ενώ οι πύρινες ζώνες είχαν φτάσει στις παρυφές της Ακαδημίας. Τεράστια ήταν η προσπάθεια της Πυροσβεστικής, αλλά και των ανθρώπων της Ακαδημίας, ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη ασφαλείας.

Ολονύχτια «μάχη» με την φωτιά για να μην πλησιάσει στην Αρχαία Ολυμπία

Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες βρέθηκαν στα 500 μέτρα από το μουσείο ωστόσο δεν επεκτάθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως αναφέρει μάλιστα το patrisnews, η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σε 4 μέτωπα μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια

H φωτιά στην Εύβοια μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα. Μία εστία φωτιάς είναι στον οικισμό των Ροβιών, μία δεύτερη πέρασε πάνω από τη μονή του Οσίου Δαυίδ και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη.

Στις Ροβιές, εκατοντάδες πολίτες έλαβαν μηνύματα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ δεκάδες πολίτες απομάκρυνε, διά θαλάσσης, το λιμενικό σώμα, αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Εκκενώθηκε ακόμη και το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Τιτάνια ήταν η προσπάθεια των Αρχών, ώστε να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Σε 4 μέτωπα μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Δύσκολη κατάσταση με την φωτιά στη Μεσσηνία

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και τον δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές, με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία. Οι πυροσβέστες κυνήγησαν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην φλεγόμενη έκταση.

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή. Κάηκαν τεράστιες εκτάσεις πυκνού δάσους, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί.

Φωτιά στην Εύβοια: Τα τέσσερα μέτωπα

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γ. Τσαπουρνιώτης, τα μέτωπα στην Εύβοια το βράδυ ήταν τέσσερα:

  • Το ένα μέτωπο που κινείτο εντός του οικισμού των Ροβιών και καίει σπίτια, αποθήκες και περιουσίες πολιτών.
  • Το δεύτερο μέτωπο κινείτο ανεξέλεγκτα, δυτικά από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο.
  • Το τρίτο μέτωπο έκαιγε βόρεια των Κουρκουλών με κατεύθυνση προς Δρυμώνα και τέλος,
  • το τέταρτο μέτωπο, που ήταν σε ύφεση βρίσκεται κοντά στο χωριό Δάφνη, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στη Μεσσηνία

Τέλος, σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά που ξέσπασε στη Μέλπεια Μεσσηνίας. Μέσω του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι κοινότητες Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσίλα,.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε χθες βράδυ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι». «Το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Αττική

Στην Αττική και την Βαρυμπόμπη, η καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά έχει αποτιμηθεί 12.500 στρέμματα δάσους καμμένα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές.

Σε 303 απεγκλωβισμούς ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, από την μεγάλη πυρκαγιά, συνέδραμε η Αστυνομία.