Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία, καθώς συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με το ilialive, η φωτιά άλλαξε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Σπίτια και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ηδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 7 οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με το patrisnews, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες, 40 οχήματα και εναέρια μέσα που αποτελούνται από ελικόπτερα Ερικσόν το ρωσικό beriev και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Δόθηκε εντολή για την εκκένωση κοινοτήτων

Σημειώνεται πως εντολή για την προληπτική εκκένωση κοινοτήτων, έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.

Θυμίζουμε πως στην περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο ΑΜΕΑ

Υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο ΑΜΕΑ μαζί με τον γιο του στο χωριό του Πελοπίου. Η φωτιά απειλεί σπίτια ενώ υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με το ilialive, για σπίτια που έχουν ήδη καεί στο Πελόπιο, στο Πουρνάρι και στον Πλάτανο. Πριν από λίγο έφτασε και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev για να επιχειρήσει στο πύρινο μέτωπο της Ολυμπίας.

Υπενθυμίζεται πως στην ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, εκτός από τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, είχε αναφέρει πως:

  • η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
  • η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, είναι επίσης σε εξέλιξη και εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
  • η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου κινητοποιήθηκαν άμεσα 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,16 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Σε επιφυλακή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο οποίος έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τη μανία της φωτιάς 14 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 που τον άφησε βαθιά πληγωμένο. Το Λίκνο του Πολιτισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους έχει σκεπαστεί από τους καπνούς των εστιών φωτιάς που καίνε στη γύρω περιοχή τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το προστατέψουν.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Εριφύλη Κόλλια τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και ο χώρος του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν εκκενωθεί προληπτικά εδώ και αρκετή ώρα. «Βρίσκεται σε λειτουργία όλες τις ημέρες του καύσωνα, που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, το ειδικό σύστημα προληπτικής διαβροχής που ποτίζει το έδαφος και την χαμηλή βλάστηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διάδοση πυρκαγιάς» λέει η κ. Κόλλια υπογραμμίζοντας πως «παρότι η κατάσταση είναι δύσκολη και όλη η περιοχή έχει γεμίσει καπνούς, έχουν ληφθεί όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προφύλαξη τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και του μουσείου».