Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες στιγμές οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Μάλιστα αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και τουριστών με βάρκες και ferry boat.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, πολίτες έχουν αποκλειστεί από τη φωτιά και υπάρχει άμεση ανάγκη να μεταφερθούν με καράβι.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους υπάρχουν έγκυες, μωρά και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τον καπνό.

Οι φλόγες στο Μοναστήρι

Όσο και αν το μένος της πύρινης καταστροφής έκαψε τα πάντα στον Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας, το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ έμεινε ανέπαφο, με τις φλόγες να μην βρίσκουν τελικά έδαφος για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Γέροντας Γαβριήλ Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ οι φλόγες έφτασαν στην κυριολεξία έξω από τις πόρτες του μοναστηριού. «Η φωτιά τα έχει κάψει όλα γύρω από το μοναστήρι και αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω τι κατεύθυνση έχει. Οι Άγιοι μας, φύλαξαν το μοναστήρι από την καταστροφή και όπως έμαθα δεν έχει πάθει καμία ζημιά. Με την Χάρη του Θεού σώθηκε το μοναστήρι γιατί ανθρωπίνως λυπάμαι που το λέω δεν είχαμε καμία βοήθεια», ανέφερε αρχικά.

«Ένα ελικόπτερο πέρασε κάποια στιγμή που έκανε δυο ρίψεις. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν υπήρχε επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων. Ήθελαν κάποιοι να καεί το μοναστήρι, δεν ξέρω τι να πω. Έφυγα από το μοναστήρι την τελευταία στιγμή. Πίσω κάθισαν δυο πατέρες με δυο πυροσβέστες, αλλά κι εκείνοι έφυγαν γιατί η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνη. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, προχωρούσε χωρίς να την εμποδίσει κανείς. Μιλάμε για συμπαγές δάσος που κάηκε. Ατελείωτα τηλέφωνα πήραμε και δεν
έγινε τίποτα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 128 πυροσβέστες με 38 οχήματατέσσερες ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία.

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Φωτιά στην Εύβοια: Μεταφέρονται με ferry boat

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδα evima.gr, στις Ροβιές αυτή την ώρα υπάρχει ferry boat για να μεταφέρει τους πολίτες που βρίσκονται εκεί.

Φωτιά στην Εύβοια: Σε τρία μέτωπα καίει ανεξέλεγκτη

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε σκάφη του λιμενικού και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Πάραλος». Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

«Τραγικές οι καταστάσεις που ζούμε. Η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συμβαίνει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, στο evima.gr.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει.

«Βοηθήστε μας, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».