Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα η UBS δημιουργώντας έναν παγκόσμιο τιτάνα με ισολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων.

Σχολιάζοντας τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι και ο Πρόεδρος Κολμ Κέλεχερ  σε ανοιχτή επιστολή στα ΜΜΕ τόνισαν ότι “αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου”.

Η  ολοκλήρωση της συμφωνίας σφραγίζει τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και βάζει τέλος σε  περισσότερους από δύο μήνες αβεβαιότητας αφού η UBS ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την ελβετική κυβέρνηση σχετικά με την εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για πιθανές απώλειες από τα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse. Πλέον ξεκινά και επίσημα μια περίοδος που πιθανόν να περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse τον Μάρτιο με τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης. O «γάμος» των δύο ελβετικών τραπεζών ήταν σχεδόν… υποχρεωτικός, καθώς οι εκροές κεφαλαίων, τα διαδοχικά σκάνδαλα καιτο πλήθος προβλημάτων της Credit Suisse καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την αυτόνομη πορεία, ενώ ταυτόχρονα απειλούσαν με κατάρρευση μία εκ των ιστορικότερων τραπεζών.

Στο τιμόνι της ενιαίας τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό. Ο Ερμότι θα πρέπει να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα εγκαταλείψει.

Διαβάστε περισσότερα