Τη μέθοδο της ευθανασίας επέλεξαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντρις φαν Αχτ και η σύζυγός του Εζενί για να «φύγουν» από τη ζωή.

Το κέντρο μελετών The Rights Forum που ίδρυσε ο Ντρις φαν Αχτ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τον θάνατο του ζεύγους.

Τη Δευτέρα, ο 93χρονος Ντρις φαν Αχτ και η συνομήλικη σύζυγός του, Εζενί φαν Αχτ-Κρέκελμπεργκ «έφυγαν» από τη ζωή στην πόλη Ναϊμέχεν και κηδεύτηκαν σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Τα τελευταία χρόνια το ζεύγος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ολλανδία: Ευθανασία για 28χρόνη με σύνδρομο χρόνιας Κόπωσης

”Το Σάββατο αυτό θα είναι η τελευταία μου μέρα“, ήταν το μήνυμα που έγραψε η 28χρονη Ολλανδή, Λόρεν Χόουβ, που αποφάσισε να υποστεί  ευθανασία μετά από πέντε χρόνια που βρισκόταν κατάκοιτη πάσχοντας από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Έπασχε από έντονους σωματικούς πόνους  και σε  μια προσπάθεια να τους αντιμετωπίσει, αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της στο Twitter, περιγράφοντάς το ως το «απόλυτο μαρτύριο».

Το 2022 είχε διαγνωστεί με διαταραχή έλλειψης προσοχής, μια κατάσταση που την έφερε πιο κοντά στο να επιλέξει την ευθανασία, η οποία είναι νόμιμη στην Ολλανδία τα τελευταία 22 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2023, μετά από συναντήσεις με διάφορους ιατρούς, αποφασίστηκε ότι αυτή θα είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια εάν θα επέλεγε να κάνει ευθανασία.

Προηγουμένως αυτόν τον μήνα, είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό της στο Twitter, ο οποίος ακολούθησαν 7.800 άτομα, τα εξής: «Η τελευταία μου μέρα θα είναι το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου. Η ευθανασία θα γίνει μεταξύ 13:30 και 14:30». «Επέλεξα να κάνω γνωστή τη μέρα κι ώρα στο κοινό επειδή όλοι ενδιαφέρεστε για την εξέλιξή μου. Γνωρίζω από την εμπειρία μου πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συμπαράσταση»

Διαβάστε ακόμη: