«Διαμάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αιτία την αιφνιδιαστική απόφαση των αρχών να μειώσουν δραστικά την ταξιδιωτική κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο «Σίπχολ» για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Μάλιστα, πέντε κορυφαίες εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους, προχωρώντας στην κατάθεση αγωγής κατά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η KLM Group, μαζί με τη Delta, την Corendon, την TUI και την EasyJet κινήθηκαν από κοινού δικαστικά κατά της κυβέρνησης με αφορμή την «μονομερή και αιφνίδια» απόφαση να μειώσει την ταξιδιωτική κίνηση στο Σίπχολ από τις 500.000 στις 460.000 πτήσεις σε ετήσια βάση, με στόχο κυρίως τη μείωση των ρύπων και επιπρόσθετα, τον περιορισμό της ηχορύπανσης. Μονάχα η KLP αναλογεί περίπου στο 60% της ταξιδιωτικής κίνησης, στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Στο πλευρό των εταιρειών θα βρεθεί και η ΙΑΤΑ, καθώς η μείωση της κίνησης στο κεντρικό αεροδρόμιο της Ολλανδίας θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς είναι και ένας από τους δημοφιλέστερους ενδιάμεσους σταθμούς για τις υπερατλαντικές πτήσεις πολλών εταιρειών.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης, της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού του στόλου με αεροσκάφη που κάνουν λιγότερο θόρυβο και ξοδεύουν λιγότερα καύσιμα. Θεωρούν ότι η Ολλανδία δεν αναγνωρίζει και δεν εκτιμά τις προσπάθειες. Ωστόσο, η κυβέρνηση που εξελέγη με μία άκρως «πράσινη» ατζέντα επιμένει στο σχέδιό της.

Διαβάστε ακόμη: