Με πλοηγό τον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό“, το βλέμμα στραμμένο στην ακρίβεια που “δαγκώνει” και τον “αέρα” που δίνει στα πανιά της κυβέρνησης η καλή πορεία της οικονομίας, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει αισιόδοξα τη χρονιά που έρχεται, βάζοντας πλώρη για τη νομοθετική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα πεδία που είχε υποσχεθεί: Παιδεία, Υγεία και Δικαιοσύνη, με στόχο- όπως διακυρήσσει- το πλεόνασμα της ανάπτυξης να επιστρέφει στους πολίτες.
Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής για το 2024, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί στο τελευταίο υπουργικό όχι μόνο την νομοθέτηση αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη της εφαρμογής των νόμων. Και η χρονιά που έρχεται… με το καλημέρα σας θα είναι “πλούσια” σε νομοθετικό έργο αλλά και ένταση στη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν σθεναρά τόσο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όσο και για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον Ποινικό Κώδικα. Νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζεται όμως και για την οπαδική βία, καθώς τα γήπεδα παραμένουν χωρίς φιλάθλους στους αγώνες της Super League1, ενώ από τα πρώτα νομοσχέδια που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής θα είναι και αυτό της επιστολικής ψήφου, ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.
“Τα χειρότερα τα είδαμε με τον πληθωρισμό”
Είναι μία έκφραση που χρησιμοποιεί συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός σιγά-σιγά θα σταματήσει να δείχνει τα… δόντια του, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με τους ερωτώμενους να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το συνεχές ράλι των τιμών, αλλά και για την κατάσταση στην Υγεία. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αυξήσεις που αρχίσουν να “τρέχουν” από τη νέα χρονιά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων, και των πιο ευάλωτων, θα αλλάξουν την αρνητική εικόνα. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει, οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα μείνουν.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών ζεσταίνει τις μηχανές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία στερεί από το δημόσιο δεκάδες δις ευρώ, με ελέγχους και διασταυρώσεις, αρχίζοντας από τα μεγάλα “ψάρια”. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής “εντοπίστηκε” και σε χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, η οποία φιλοξένησε συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κύριο θέμα την οικονομία και το γεγονός της ταχείας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους αλλά και των πολύ χαμηλών ελλειμμάτων της χώρας.
Η εφημερίδα έκανε λόγο για ένα γαλανόλευκο θαύμα, και έρχεται μετά τον Economist και τους επαίνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. “Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυότανε από τον Economist ως η χώρα της χρονιάς, και οτι η ελληνική οικονομία θα ερχόταν πάλι- για δεύτερη συνεχή χρονιά-πρώτη, μεταξύ 35 κρατών για τις επιδόσεις της; Είναι μία αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας” έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κυριακάτικο απολογισμό του, υποστηρίζοντας ότι αυτό το “θαύμα” όπως χαρακτηρίστηκε, “το πετύχαμε μαζί, πολιτεία και κοινωνία”