Συγγνώμη αναγκάστηκε να ζητήσει ο ιδρυτής του γιαπωνέζικου brand Undercover και υποσχέθηκε να μη χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά ζωντανά ζώα στα σχέδιά του, μετά τις επικρίσεις της οργάνωσης PETA για τη χρήση ζωντανών πεταλούδων στα φορέματά του.

«Λυπάμαι που παγίδευσα πεταλούδες που θα μπορούσαν να πετούν ελεύθερα στον ουρανό» δήλωσε ο Jun Takahashi σε επιστολή του προς την οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA.

Τα φορέματα terrarium του Undercover, τα οποία περιείχαν λουλούδια και ζωντανές πεταλούδες, ήταν μια στιγμή αιθέριας ομορφιάς κατά τη διάρκεια της επίδειξης του οίκου μόδας για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τον Σεπτέμβριο, αλλά προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων σχετικά με την ευημερία των εντόμων.

Η επιστολή της PETA στον Γιαπωνέζο σχεδιαστή


Η PETA έγραψε στον Takahashi τον Οκτώβριο προκειμένου να τον ενημερώσει ότι οι πεταλούδες που χρησιμοποιούνται για δημόσιες επιδείξεις «συνήθως είτε ξεριζώνονται από τη φύση, είτε εκτρέφονται σε αγρόκτημα σε αιχμαλωσία» και πως πολλές συνθλίβονται ή πεθαίνουν όταν μεταφέρονται «σαν φορτίο» μέσα σε φακέλους και μικρά κουτιά.

Η οργάνωση επικαλέστηκε την Ένωση Πεταλούδων της Βόρειας Αμερικής, λέγοντας ότι «πολλοί διοργανωτές γάμων αποφεύγουν πλέον τις πεταλούδες στους γάμους επειδή συχνά φτάνουν νεκρές ή μισοπεθαμένες».

«Ήθελα να είναι ασφαλείς οι πεταλούδες»: Η απάντηση του σχεδιαστή

Στην απάντησή του με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, ο Takahashi δήλωσε ότι ήθελε οι πεταλούδες στην επίδειξη μόδας του να είναι ασφαλείς και υγιείς. Έγραψε επίσης πως η ομάδα του τις παρήγγειλε από έναν «ηθικό» εκτροφέα και τους έδωσε σωστή διατροφή και άφθονο χώρο για να αναπνέουν και να πετούν, ενώ τις διατηρούσε στη σωστή θερμοκρασία.

Ωστόσο, ο σχεδιαστής πρόσθεσε πως, ενώ η εταιρεία του προσπάθησε να δημιουργήσει το «πιο άνετο περιβάλλον» για τα πλάσματα αυτά, ήξερε ότι ήταν λάθος. «Ένιωσα ένοχος, ωστόσο έπρεπε να βάλω πεταλούδες στις δημιουργίες μου» έγραψε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως απελευθέρωσε τα έντομα σε ένα πάρκο αμέσως μετά την επίδειξη μόδας, αν και η επιστολή της PETA σημείωνε πως οι πεταλούδες που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία «δυσκολεύονται να βρουν πηγές τροφής και σπάνια επιβιώνουν» στη φύση, ενώ μπορούν επίσης «να εξαπλώσουν ασθένειες στους τοπικούς πληθυσμούς εντόμων».

Στην επιστολή του, ο Γιαπωνέζος σχεδιαστής ανέφερε ότι ανέπτυξε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τις πεταλούδες στην κηδεία της γιαγιάς του πριν από δύο δεκαετίες. «Πήγα σε ένα κοντινό ποτάμι και μια λευκή πεταλούδα πέρασε και δεν έφυγε από δίπλα μου» έγραψε. «Αυτή η εμπειρία με έκανε να νιώσω πολύ χαρούμενος, σκεπτόμενος ότι η γιαγιά μου ερχόταν πιο κοντά μου».

Κλείνοντας, έγραψε στην οργάνωση «Ελπίζω να εκτιμήσετε την καλή μας διάθεση και σας παρακαλώ μη διστάσετε να μας ενημερώσετε περαιτέρω για το θέμα αυτό, καθώς θέλουμε να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε καλύτερα», προσθέτοντας: «Προσεύχομαι οι πεταλούδες να έρθουν ξανά στο πλευρό μου».

Διαβάστε ακόμη: