O γαλλικός οίκος μόδας Chanel βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής μετά την επίδειξη της συλλογής Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022.

Κατά την έναρξη του σόου υψηλής ραπτικής του οίκου στο Παρίσι, η πριγκίπισσα του Ανόβερου, ανιψιά του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και πρέσβειρα του brand Chanel, Σαρλότ Κασιράγκι εμφανίστηκε στην πασαρέλα έφιππη φορώντας ένα μαύρο τουίντ σακάκι.

Γαλλία: Ένα άλογο στην πασαρέλα του οίκου Chanel

Μεγάλο μέρος της κριτικής αφορά το εάν η χρήση ενός αλόγου ήταν κακοποίηση ζώου, με τους επικριτές να ζητούν από τον οίκο Chanel να επανεξετάσει τη συμμετοχή ζώων σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο.

Η οργάνωση PETA – Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων σε ανακοίνωσή της εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια του αλόγου, αλλά και του κοινού.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Twitter η PETA UK αναφέρει ότι τα άλογα είναι έξυπνα, σύνθετα και φοβούνται εύκολα, όχι αξεσουάρ μόδας για να ανεβαίνουν σε μια πασαρέλα με φώτα που αναβοσβήνουν.

Σε άλλο tweet, η οργάνωση αναφέρθηκε σε προηγούμενη επίδειξη μόδας της Στέλλα ΜαΚάρτνεϊ, στην οποία τα μοντέλα φορούσαν κοστούμια ζώων σε πασαρέλα χωρίς γούνα και δέρμα, υποδεικνύοντας ότι η Chanel θα έπρεπε να «εμπνέεται» από ανθρώπους όπως η ΜακΚάρτνεϊ.

Η επίδειξη στο Γραν Παλέ Εφεμέρ, εκθεσιακό χώρο στο Παρίσι επικρίθηκε από ακτιβιστές για την προστασία των ζώων και εκπροσώπους της μόδας, με ορισμένους μάλιστα να κατηγορούν τον οίκο μόδας ότι αντιγράφει τον Hermés, ο οποίος συχνά υιοθετεί στοιχεία ιππασίας στη στρατηγική προώθησης των προϊόντων του.