Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολίασε τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο κόστος των εξαγγελιών, με συγκεκριμένα ποσά ανά εξαγγελία και ανά έτος, κάνοντας λόγο για «εύκολες υποσχέσεις» και «τσιπρανόμικς» και για «μονολόγους» χωρίς τεκμηρίωση, ενώ αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, στην ψηφιακή εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίηση παγετού για τους αγρότες και στην τροπολογία για τον αποκλεισμό, από τον Άρειο Πάγο, συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, που ενδύονται τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

«Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κάνει λογαριασμό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογαριασμός, λογαριασμός με βάση την αριθμητική και όχι τα Τσιπρανόμικς» ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μια φορά βουτιά στο λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων υποσχέσεων αντί του ορθολογισμού και των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κάνει λογαριασμό, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογαριασμός. Λογαριασμός με βάση την αριθμητική και όχι τα Τσιπρανόμικς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων (1,3 δις το 2023, 2,031 δισ. το 2024, 2,333 δισ το 2025, 2,642 δισ το 2026), τη μείωση του ειδικό φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (2,014 δισ κάθε χρόνο), την επαναφορά της 13ης σύνταξης (982 εκ ευρώ το χρόνο), αύξηση συντάξεων (πάνω από 1,1 δισ ευρώ κάθε χρόνο στο διάστημα 2023-2026) και όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε τρεις ετήσιες δόσεις (835 εκ ευρώ το χρόνο), την αύξηση του αφορολόγητου (455 εκ. ευρώ το χρόνο), τον διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου (400 εκ. ευρώ το χρόνο).

«Το κόστος των εξαγγελιών του (κ. Τσίπρα) υπολογίζεται στα 10,601 δισ. ευρώ το 2023, 11,539 δισ. το 2024, 12,043 δισ. για το 2025 και 11,721 δισ. για το 2026. Συνολικά, δηλαδή, για την επόμενη τετραετία, οι εύκολες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα κοστίζουν 46 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας πρώτος συγκεκριμένος λογαριασμός των εύκολων υποσχέσεων του κ. Τσίπρα που αποφεύγει ο ίδιος να κάνει»

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται «διεθνώς ως παράδειγμα χρηστής διαχείρισης και συνέπειας» και ότι «η ασφάλεια και συνοχή της κοινωνίας και η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική νοικοκυροσύνη» που έχει επιτύχει, θα της δώσει τη δυνατότητα, με τη ψήφο των πολιτών και την επόμενη τετραετία να εφαρμόσει το πρόγραμμα της για αύξηση μισθών και άνοδο του βιοτικού επιπέδου στο επίπεδο του μέσου όρου των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να διακυβευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

«Είμαστε αξιόπιστοι όχι με λόγια, αλλά με τεκμήρια»

«Τώρα πια στο τέλος της τετραετίας μας οι πολίτες ξέρουν ότι ό,τι είπαμε το κάναμε. Είμαστε αξιόπιστοι όχι με λόγια, αλλά με τεκμήρια. Και την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αδυναμίες, να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα για όλους τους Έλληνες» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη, σε αντιδιαστολή με «το καλά μελετημένο και καλά κοστολογημένο» σχέδιο της κυβέρνησης των τριάντα και πλέον έργων που «αλλάζουν την πόλη και θα φέρουν τη Θεσσαλονίκη στην πρωτοπορία των Βαλκανίων».

«Χθες εδώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε ένα ακόμη διχαστικό κα παραληρηματικό μονόλογο. Έστω κι έτσι όμως δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες και συγκεκριμένα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να θυμηθούν και να συγκρίνουν» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε με χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα για το fly over που υπογράφηκε το Δεκέμβριο και θα παραδοθεί το 2027, το μετρό που ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου και εντός του 2024 η επέκταση προς Καλαμαριά, ο έκτος προβλήτας το 2026, το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο και κατασκευή προαστιακού που δημοπρατήθηκε και αναμένεται ο ανάδοχος τους επόμενους μήνες με κόστος 67 εκ. ευρώ, την αναβάθμιση του αεροδρομίου, την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων τις νέες φοιτητικές εστίες το 2026, το παιδιατρικό νοσοκομείο το 2025 και ακολούθως και το ογκολογικό νοσοκομείο, αντιπλημμυρικά έργα, σε πέντε χρόνια τη δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου, το τεχνολογικό πάρκο στην περιοχή της Περαίας, τις αναπλάσεις ΔΕΘ παραλιακού μετώπου, της δυτικής πύλης, τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ – Άρη , κ.α.

«Όλα αυτά είναι πραγματικά έργα ύψους πάνω από εννιά δισ. ευρώ» είπε ο κ. Οικονόμου και ανέφερε ότι η διαφορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα είναι ότι οι πολίτες βλέπουν να εξελίσσονται αυτά τα έργα και γνωρίζουν ότι «οι ακατάσχετες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα έχουν τόση αξία όση είχαν τα εγκαίνια των μουσαμάδων που παρουσίαζε για μετρό Θεσσαλονίκης το 2018»

«Βασική μέριμνα του κ. Τσίπρα να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, επέλεξε το δρόμο των μονολόγων»

«Βασική μέριμνα του κ. Τσίπρα όπως φαίνεται από όλες του τις τοποθετήσεις αλλά και από την αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να κάνει είναι να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, που θα του είναι χρήσιμο την επόμενη των εκλογών όταν θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δεκαπεντάχρονη παρουσία του στην πολιτική σκηνή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ζητήσει άλλη μια ευκαιρία για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος του και της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι για αυτό ο κ. Τσίπρας επέλεξε «το δρόμο των μονολόγων» σε συγκεντρώσεις και σε γήπεδα, όπου «δεν υπάρχει αντίλογος» και δε θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και στοιχεία και αριθμούς, όπως θα έκανε στη Βουλή και πρόσθεσε: «Το έλλειμμα της συγκρότησης του αποδεικτικού συλλογισμού προσπαθεί να το αναπληρώσει με περίσσεια συνθημάτων. Αλλά οι εποχές αυτές παρήλθαν και αυτό θα το διαπιστώσει και πάλι σύντομα και ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι πολίτες ξέρουν τι έκανε και γνωρίζουν πολύ καλά και τι είναι άξιος να ξανακάνει».

Διαβάστε ακόμη: