Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στην πορεία της αντιμετώπισης της πανδημίας και στην οικονομία, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως «η χώρα δεν θα κλείσει» και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συζητά μέτρα για τους εμβολιασμένους την ώρα που ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νωρίτερα ο κ. Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφερόμενος στην Οικονομία τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τη χώρα σε δυναμική ανάπτυξη και σε ένα ασφάλειας και ευημερίας. «Στη σύσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην περιοχή της Κοζάνης. Εμβληματική μεταρρύθμιση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι λιγότερα και πιο αντιλιγνιτικά. Ασύμφορη η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη», είπε ο κ. Οικονόμου.

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον. «Εστιάζει στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων που επισημαίνουν ότι οι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. Δεκέμβριο 2020 -Νοέμβριο 2021 αποφεύχθηκαν χάρη στους εμβολιασμούς 12.000 θάνατοι», είπε. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο lockdown σε συνδυασμό με την απόφαση να αναβληθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το συνέδριο του κόμματος είναι ένα μεγάλο γεγονός και πως αυτό το διάστημα θα δημιουργείτο μία πρόσθετη επικινδυνότητα. «Θα ήταν για εμβολιασμένους», είπε και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν γεγονότα που μας αναγκάζουν να κάνουμε το συνέδριο μας. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη στρατηγική», τόνισε.

Αναφερόμενος στις εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε πως το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και δεν παρατηρήθηκε κάποια αίσθηση παραβατικότητας.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου

Απολιγνιτοποίηση και δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Η Κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, προωθεί το γενικότερο σχέδιό της για την προκοπή της Πατρίδας και την προσαρμογή μας στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ειδικότερα, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δράσης που οδηγούν τη χώρα σε δυναμική ανάπτυξη, και την κοινωνία, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σε ένα αύριο ασφάλειας και ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στη Κοζάνη με Υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την  προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη.

Το Σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ήδη εφαρμόζεται συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής  στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την επίτευξη της μεταρρύθμισης αυτής καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα  ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το σχέδιο αυτό θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιοχή μεγάλων επενδύσεων.

Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.

Δεύτερον, αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της Δ.Ε.Η. έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί.

Τρίτον, η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή και ασύμφορη την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Τέταρτον, η  έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή.

Με την κατάρτιση και δρομολόγηση του σχεδίου η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Είναι η πρώτη  μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Αλλά και το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με σκληρές διαπραγματεύσεις και στηρίχθηκαν στο άρτιο σχέδιο που έχει προετοιμάσει και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καταρτίστηκε -και ήδη εφαρμόζεται- ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, με εξασφαλισμένους πόρους 368,7 εκατ. ευρώ. Ήδη δημοπρατήθηκαν, ανατέθηκαν ή κατασκευάζονται κρίσιμα έργα με συγκεκριμένη στόχευση το καθένα στην ευρύτερη περιοχή.

Για την πανδημία

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί  το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της δυναμικής στρατηγικής που έχει χαράξει. Εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση. 

Ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν  ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12 χιλ.  θάνατοι.

Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «Όμικρον», που εντοπίστηκε σε χώρες της Νότιας Αφρικής και  προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποφασίστηκαν ήδη  -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου

Ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας -για την αναπτυξιακή της πορεία, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματός της και την επανατοποθέτησή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη- αποτελεί η συνεχής διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την  Αίγυπτο. Η στρατηγική αυτή είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον Νοέμβριο του 2020, και έκτοτε έχουν γίνει πολύ καθοριστικά και συγκεκριμένα βήματα.

Μετά τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον ομόλογό του, υπέγραψαν  Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου. Προβλέπει την επέκταση της διμερούς ενεργειακής  συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Πέρα από την ενεργειακή τους σημασία, οι  σχέσεις αμοιβαίας ειλικρινούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, συμβάλλουν στην ευημερία και την ασφάλεια των λαών της Μεσογείου.