O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι σημασία στις πυρκαγιές έχει η αντιμετώπισή τους και όχι να καταστροφολογούμε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Πεντέλη και τον αριθμό των σπιτιών που δεν είναι κατοικήσιμα ή χρήζουν επιδιόρθωσης, ο κ. Οικονόμου είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο αριθμός 200 που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όσα και να είναι, το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, θα δοθούν αποζημιώσεις να πάρει ανάσες ο κόσμος. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι οφείλουμε να βλέπουμε τις πυρκαγιές ως κάτι που συμβαίνει παντού και σημασία έχει η αντιμετώπισή τους, η ελαχιστοποίηση των ζημιών και όχι να καταστροφολογούμε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος» είχε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει τη δυσμενή εμπειρία του παρελθόντος και πως η πιο υπεύθυνη πράξη αναγνώρισης των λαθών είναι πως προετοιμάζεις τον κρατικό μηχανισμό για την επόμενη πυρκαγιά. «Έχουμε μπροστά μας καλοκαίρι. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες χρονιές. Η ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι στο παρελθόν», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να πει κανείς αν υπάρχει ικανοποίηση ή όχι καθώς δεν βρισκόμαστε ούτε στα μισά του δρόμου.

Ειδικά για την πυρκαγιά στη Δαδιά είπε ότι είναι πολύ δύσκολη ενώ γενικά η πρόληψη έχει αποδώσει σε πολλά σημεία της χώρας. Μόνο χθες, είπε, είχαμε 58 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται ευτυχώς γρήγορα.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εμπρησμών, λέγοντας ότι είναι μια πολύ σοβαρή διάσταση την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς όταν υπάρχουν ενδείξεις. Για τη φωτιά στην Πεντέλη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και οι αρμόδιοι έχουν αποκλείσει το βραχυκύκλωμα.

«Στην Ηλεία δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει ότι έχουμε πολλές διαφορετικές εστίες κάθε τρεις και λίγο. Είναι μια ισχυρή ένδειξη. Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την πρόληψη, την αποτροπή και τη σύλληψη γίνεται. Είναι μια συνεχής προσπάθεια όπως και η προσπάθεια φύλαξης των δασών», συνέχισε.

Για το δάσος της Δαδιάς, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι φυλάσσονταν από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής και πως έχει ένα προσωπικό 11-12 ανθρώπων, διαφορετικών ειδικοτήτων, που συνδράμουν ουσιαστικά.

Για τη μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη

Σε ερώτηση για την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, τόνισε ότι η η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα και γρήγορα να διερευνήσει απόλυτα και σε βάθος την υπόθεση.

Για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο

Ερωτηθείς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πήγε στη δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ είχε νοσήσει μερικές ημέρες νωρίτερα με κορωνοϊό, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και «φαντάζομαι ότι είναι γνώστης, τα έχει τηρήσει απόλυτα και έχει τα αποδεικτικά στοιχεία».