Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλουν «πλήρη διερεύνηση και για την επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη διερεύνηση για την ύπαρξη και άλλων λογισμικών εντός της επικράτειας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διερευνηθούν όλα σε βάθος χρόνου και λέμε ‘ναι’. Αλλά δεν νοείται αξιολόγηση του συγκεκριμένου μεμονωμένου περιστατικού, χωρίς να γίνεται έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών».

Τόνισε δε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, όχι για να υπάρξει μια λογική συμψηφισμού, αλλά για εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να βρεθούν φίλτρα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ερωτηθείς για το εάν η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ ή θα καταθέσει δική της (με διευρυμένα χρονικά όρια), ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τιμήσει τη δυνατότητα που έδωσε στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να συστήσει εξαταστική επιτροπή και δεν θα το ευτελίσει με παράλληλα αιτήματα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί, θα υπάρξει δυνατότητα, μέσω του καταλόγου που καταρτισθεί, να ακουστούν και άνθρωποι (πχ πρώην διοικητές της ΕΥΠ) για υποθέσεις του παρελθόντος: «Αυτό που θέλουμε είναι φίλτρα για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και να μην υπάρξουν αστοχίες. Προφανώς το πρόσφατο περιστατικό ανέδειξε αδυναμίες και γι’ αυτό η κυβέρνηση επιμένει να συλλέξει εμπειρίες από εκείνους που είχαν διαχειριστεί από αυτές τις θέσεις περιστατικά στο παρελθόν για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανάφερε επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά και όχι με γνώμονα το κομματικό συμφέρον.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου.

Σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση βλέπει αστοχίες από την πλευρά των υπηρεσιών, αλλά χαρακτηρίζει νόμιμη την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «η δικαστική λειτουργός αποφάνθηκε στο πλαίσιο του νόμου, γι’ αυτό ήταν νόμιμη η επισύνδεση. Αν κάποιος διαφωνεί, πρόσθεσε, ας προσφύγει στο δικαιοσύνη».

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν ήταν σε γνώση του, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Κρήτη: «Πόζαρε» στα social media με Καλάσνικοφ ένας από τους δράστες της επίθεσης στους Γερμανούς τουρίστες

Ρεύμα: Κοντά στα 2 δις οι επιδοτήσεις Σεπτέμβριου – Αφορούν 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές