Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «Σταθμίζουμε κάθε φορά τα μεγέθη της πανδημίας, η πραγματικότητα είναι ότι στα κρούσματα έχουμε μια αποκλιμάκωση, υπάρχει όμως μια πίεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην νοσηλεία σε απλές κλίνες covid και στις ΜΕΘ» είπε ο κος Οικονόμου όσον αφορά την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας με την δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και προφανώς όλα αυτά τα στοιχεία συνυπολογίζονται.

«Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στην άρση αυτών των περιορισμών που μπήκαν από το τέλος του χρόνου και μετά» είπε χαρακτηριστικά.

Για την παραλαβή των Rafale

Όσον αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκτησε τα νέα γαλλικά μαχητικά, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «η άφιξη των Rafale συμβολίζει για τις ένοπλες δυνάμεις την αναβάθμιση της χώρας μας σε επιχειρησιακό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό επίπεδο».

«Εκτός από το προφανές, δηλαδή την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος στο πεδίο, η απόκτηση τους έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες όσον αφορά την ενίσχυση του κύρους, του βάθους και του εύρους της διπλωματικής μας πολιτικής και των συμμαχιών μας με άλλες χώρες», σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

Υπογράμμισε δε ότι «Χωρίς αμφιβολία είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ιστορική…», επισημαίνοντας πως τα Rafale ήρθαν και θα μπουν στον στόλο της ελληνικής αεροπορίας και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

«Η στρατηγική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων που αποτελεί μια σαφή πολιτική προτεραιότητα και επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναβαθμίζει γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τη χώρα.

Σχετικά με το σποτ για την απόκτηση των Rafale το οποίο και σχόλια καθώς έφερε την υπογραφή της κομματικής σφραγίδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως σήμερα οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλέστεροι, υπερήφανοι και χαρούμενοι για αυτό που συνέβη στη χώρα μας. «Είναι μια εθνική υπόθεση και έτσι πρέπει να την δουν όλοι» είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως εάν κάποιοι για λόγους μικροψυχίας ή μεμψιμοιρίας αδυνατούν να δουν την μεγάλη εικόνα, σήμερα δεν είναι μέρα για να μπούμε σε εθνική αντιπαράθεση για αυτό.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η επιλογή της κυβέρνησης για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα.

«Χωρίς αμφιβολία βασίζεται στο υστέρημα και στους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, σε δύσκολες συνθήκες, είναι όμως μια αναγκαία εθνική προτεραιότητα, είναι μια εθνική επιλογή γιατί στην χώρα και στο χώρο που βρισκόμαστε, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική ανάπτυξη, η σταθερότητα, η καταπολέμηση των ανισοτήτων πρέπει να πλαισιώνονται από την θωράκιση της χώρας» είπε και τόνισε πως «Αυτό λοιπόν είναι μια εθνική επιλογή».

«Αυτή την εθνική επιλογή δεν την συμμερίζονται όλοι… Ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε αποτελεί την εξαίρεση αυτής της επιλογής» ανέφερε επιπλέον αιτιολογώντας τα λεγόμενα του με βάση το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ψήφισε τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας στον προυπολογισμό.

«Δεν ψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία, αναρωτιέμαι εάν θα ψηφίσει την ελληνοαμερικανική συμφωνία..» είπε προσθέτοντας πως μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και κάποιες μικρόψυχες αντιδράσεις που αυτή τη μέρα θα μπορούσαν να λείπουν.

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι τα ραφαλ είναι κάτι που οφείλεται μόνο στη Νέα Δημοκρατία, ίσα- ίσα λέμε ότι είναι μια πολιτική επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, που είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και που στηρίζεται στις δυνατότητες που δίνουν στην χώρα, οι φόροι, το εισόδημα, τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών…» συνόψισε.

Για την ακρίβεια

Για μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα- μια ακόμα εξωγενή κρίση έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει περί της πίεσης που διαπιστώνεται πως βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας, προσθέτοντας πως όλες οι χώρες στον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

«Προφανώς και δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πήραμε πολύ σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες με σκοπό να μετριάσουμε, τις συνέπειες της κρίσης αυτής» είπε συγκεκριμένα υπενθυμίζοντας πως μόνο για τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έχει διαθέσει 400 εκατομμύρια για να καλύψει μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

«Δεν θα πούμε ψέματα στον κόσμο, δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις ανατιμήσεις» είπε συγκεκριμένα ο κος Οικονόμου υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες για να μετριαστούν τα βάρη της ακρίβειας.

«Σε ό,τι τα νοικοκυριά και κυρίως για την καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατόρες ανά ώρα, καλύπτεται ικανοποιητικά ένα ποσοστό της κρίσης από 70-90%».

«Από τον Ιανουάριο και μετά θα καλύψουμε και το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις» είπε τονίζοντας πως ό,τι περιθώριο υπάρχει θα εξαντληθεί.

Για τη δικαιοσύνη

Στο περιθώριο της παρέμβασης της κυρίας Γεωργίου για την αντιπαράθεση περί Novartis, ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως «Όποιος πιστεύει στην διάκριση των εξουσιών και στην λειτουργία της Δημοκρατίας, δεν έχει να προσθέσει ούτε κόμμα σε όσα είπε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σήμερα».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η ακηδεμόνευτη λειτουργία των θεσμών είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.