Τα έξι Rafale που έφτασαν στην Ελλάδα για να ενταχθούν στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα ανήκουν στην 332 Μοίρα, στην 114 ΠΜ, στην Τανάγρα.

Η 332 Μοίρα, με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι», συγκροτήθηκε το 1989 και αποστολή της είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Τα αεροσκάφη που υπηρετούν στην 332 Μοίρα είναι τα Mirage 2000 EGM/BGM και από σήμερα τα Rafale.

Ιστορία της 332 Μοίρας Παντός Καιρού

Η 332 Μοίρα Παντός Καιρού (ΜΠΚ) ιδρύθηκε στις 11 Αυγούστου 1989 στην 114 Πτέρυγα Μάχης – Αεροπορική Βάση Τανάγρας, φέροντας τον κωδικό κλήσης «Γεράκι», και στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις που κατείχε η 334 Μοίρα, η οποία είχε ήδη μετεγκατασταθεί στην 126 Σμηναρχία Μάχης, στο Ηράκλειο Κρήτης. Αμέσως η Μοίρα άρχισε την εκπαίδευση των ιπταμένων της στο νέο μαχητικό αεροσκάφος Μ-2000EGM, με αεροσκάφη που ανήκαν στην 331 Μοίρα και συντηρούνταν από τους τεχνικούς της. Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας είχαν μεγάλη εμπειρία σε αεροσκάφη των τύπων Mirage F-1CG και F-4E Phantom II.

Το έμβλημα της 332 Μοίρας

Την 1η Νοεμβρίου 1989 η Μοίρα παρέλαβε τα πρώτα 14 μαχητικά της αεροσκάφη (10 μονοθέσια και 4 διθέσια), ενώ στις 15 Ιουλίου 1990 η αρχική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε και έγινε ανακατανομή των πιλότων και των τεχνικών, έτσι ώστε οι δύο Μοίρες να είναι στο ίδιο επίπεδο από πλευράς έμψυχου δυναμικού.

Το Νοέμβριο του 1990 η Μοίρα αξιολογήθηκε με επιτυχία από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και κηρύχθηκε επιχειρησιακή, οπότε άρχισε τη διενέργεια αποστολών αναχαίτισης και καθηκόντων επιφυλακής πάνω από το Αιγαίο.

Με την παραλαβή των βλημάτων αέρος-αέρος Matra Super 530D και την ενσωμάτωση του σύγχρονου συστήματος αυτοπροστασίας Integrated Counter Measures System (ICMS), το Μ-2000 αναδείχθηκε ως το πλέον ολοκληρωμένο αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της εποχής του.

Τα χαρακτηριστικά των Rafale που απέκτησε η ΠΑ

Σύμφωνα με το επίσημο site της Πολεμικής Αεροπορίας, ο τύπος μαχητικού Rafale που εντάχθηκε από σήμερα στο δυναμικό της είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών.