«Προχωράμε αρκετά καλά, σταθερά και δίχως ιδιαίτερα προβλήματα με τον εμβολιασμό στις ελληνικές φυλακές» αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι «με βάση και τα χθεσινά στοιχεία από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουμε προχωρήσει σημαντικά στο θέμα του εμβολιασμού τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους υπαλλήλους στα σωφρονιστικά καταστήματα. Μέχρι και χθες είχαμε 4.152 εμβολιασμένους από ένα σύνολο περίπου 6.000 ατόμων που έχουν ζητήσει σε πρώτη φάση να εμβολιαστούν». Ο κ. Λ. Οικονόμου είπε ότι «θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ήταν μία ομάδα εργαζομένων η οποία από την αρχή στη συντριπτική της πλειοψηφία ζητούσε να εμβολιαστεί και εμείς προωθήσαμε τα αιτήματά τους στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά τις προτεραιότητες τις καθορίζει η Εθνική Επιτροπή με τα δικά της επιστημονικά κριτήρια».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν για τον εμβολιασμό πολλών κρατουμένων καθώς και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, ώστε πολλοί κρατούμενοι, κυρίως αλλοδαποί, να αποκτήσουν προσωρινό ΑΜΚΑ που είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό. «Μέσα σε μια εβδομάδα πετύχαμε να εκδοθούν 4.000 ΑΜΚΑ», είπε ο κ. Οικονόμου.

Επίκαιρη ερώτηση

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτηση ο υφυπουργός απάντησε και για το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει, αυτό του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ανέφερε πώς καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις για την κατά το δυνατόν ορθολογικότερη κατανομή των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης της χώρας με στόχο την προστασία της ζωής και της υγείας τους αλλά και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυναμικότητας των υφιστάμενων σωφρονιστικών καταστημάτων. Ήδη στη Νιγρίτα και στα Χανιά έχουν τεθεί σε λειτουργία επιπλέον πτέρυγες κρατουμένων συνολικής χωρητικότητας 240 θέσεων.

Η επικείμενη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας καθώς και η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων και της Χαλκίδας, η ολοκλήρωση του Κρήτη 2 στο Λασίθι και η δημιουργία νέου καταστήματος κράτησης στη Μεγαλόπολη, είπε ο κ. Οικονόμου θα συμβάλλουν μελλοντικά καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ο υφυπουργός, επίσης, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα δώσει λύση στην μη καταβολή των αποζημιώσεων για δεδουλευμένα, ρεπό και επιπλέον εργασία των σωφρονιστικών που από το 2016 παραμένουν απλήρωτα. Πιστεύω, είπε, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση, να φέρουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή