*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Δεν σας είχε κουράσει η ζέστη και θέλατε δροσιά; Ήρθε και λίγο απότομα, αλλά διορθώνει ο καιρός και η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Ποιος διοικεί αυτό τον τόπο; Μα ο Γεραπετρίτης φυσικά … που αναδεικνύεται ως ο νέος Γενικός Νταραβεριτζής!

Επειδή στην πιάτσα κυριαρχεί η εντύπωση ότι το Μαξίμου έχει μείνει ακυβέρνητο καράβι μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, σας πληροφορώ ότι (όπως με διαβεβαιώνουν οι πηγές μου που ξέρετε ότι είναι απόλυτα αξιόπιστες) η μάχη των «επιγόνων» έχει κριθεί και «Γενικός Νταραβεριτζής» έχει αναλάβει ο πάλαι ποτέ στενός φίλος του Πίνατ (στην πραγματικότητα ο μόνος του φίλος στο Μέγαρο και τα υπόγεια του) Γεώργιος Γεραπετρίτης!

Ο περίφημος καθηγητής έχει εσχάτως αναλάβει πλήρη καθήκοντα σε πλήθος τομέων δράσης, που θεωρητικά πάντοτε ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργών, τους οποίους και προφανώς παρακάμπτει! Εκτός και αν έχει λάβει εξουσιοδότηση άνωθεν, οπότε αλλάζει το παιχνίδι και θα πρέπει να το συνεκτιμήσουμε συνολικά!

Ο Υπ. Επικράτειας «αρμόδιος» για τον Φράχτη του Έβρου, που τυπικά ανήκει στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο!

Ο αγαπητός και συμπαθής καθηγητής (που κάποια στιγμή έκανε κάποιες περίεργες ερωτήσεις  στους τελευταίους ορόφους της Λεωφόρου Κατεχάκη, όπως μου κελάηδησε ένα πουλάκι) φέρεται να έλεγε λοιπόν τις προάλλες σε φιλική παρέα σχετικά με το έργο μαμούθ του  «Φράχτη του Έβρου» ότι «ποιος Θεοδωρικάκος;», «από τη δική μου έγκριση θα περάσει το έργο»!!!
Αληθεύει; Ναι ή όχι; Ο Φράχτης του Έβρου παραμένει υπό την αρμοδιότητα του Υπ. Προστασίας του Πολίτη ή πέρασε στον έλεγχο του εκλεκτού νομικού Υπ. Επικράτειας; Παρακάμπτεται ο Θεοδωρικάκος ναι ή όχι; Ισχύει τελικά ότι ο αξιότιμος κύριος καθηγητής έχει πλέον αναδειχθεί σε Γενικό Νταραβεριτζή όλης της Επικράτειας;

Έκτακτα έσοδα 26 εκατ. ευρώ για την Ιντρακάτ, που επιδικάστηκαν από ανοιχτή υπόθεση τριών χρόνων!

Διάβαζα τις προάλλες σε ένα ειδησεογραφικό σάιτ για κάποιες εισροές κεφαλαίων στα ταμεία της Ιντρακάτ! Διαβάζω το κείμενο και τι βλέπω; Έκτακτα έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ!!! Όπως αντιλαμβάνεστε αρχικά απογοητεύτηκα γιατί ο τίτλος με προιδέαζε για κάτι πολύ περισσότερο και εντυπωσιακό! Έλα όμως που όπως στη συνέχεια ανακάλυψα, υπάρχει «ψαχνό» στην υπόθεση! Όχι φυσικά τα «ψιλά για το Σαββατοκύριακο» στα οποία αναφερόταν το εν λόγω ιντερνετικό μέσο, αλλά «χοντρά», πολύ «χοντρά» που έρχονται πράγματι να ενισχύσουν τα ταμεία της τεχνικής – και όχι μόνο- εταιρίας που υπό τη νέα Διοίκηση της λειτουργεί πολύ – μα πάρα πολύ- επιθετικά.

Ανατροπή των οικονομικών δεδομένων και στροφή (υπό τη νέα Διοίκηση) στην κερδοφορία!

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης στην Ιντρακάτ κατακυρώνεται οριστικά και αμετάκλητα το ποσόν των 26 εκατ. ευρώ που της επιδικάστηκε δια μέσω της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού ως προς την επίδικη υπόθεση με την Rowland που είχε τελματώσει επί 3 χρόνια!
Έτσι, με την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής μπαίνουν άμεσα στα ταμεία της Ιντρακάτ 26 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα αντισταθμίσουν και με το παραπάνω τυχόν καταγεγραμμένες ζημιές από το προηγούμενο χρονικό διάστημα και την προηγούμενη διοίκηση που πιθανόν να προκύψουν με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων!

Οι 3 εκπλήξεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό, των Εξαρχο- Μπακοκαυμενάκηδων!

Και μια ο λόγος για την Ιντρακάτ, σας συνεχίζω με ένα ακόμη σημαντικό νέο, πέραν της τεράστιας επιτυχίας επιδίκασης των 26 εκατ. ευρώ!
Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι οι Εξαρχο- Μπακοκαυμενάκηδες σχεδιάζουν 3 μεγάλες εκπλήξεις για την Ιντρακάτ και τους μετόχους της, εκ των οποίων η μία αφορά στην Ελλάδα και οι δύο στο εξωτερικό! Περισσότερα προς το παρόν δεν μπορώ να σας αναφέρω αφού οι σχετικές κινήσεις και συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη…

Τζούφια τα βόλια! Τελικά ο Πρωθυπουργός «δεν τρώει» τον Λευτέρη Οικονόμου από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ενός ολοκλήρου συστήματος…

Αποτελεί κοινό μυστικό πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου και της Λεωφόρου Κατεχάκη ότι ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου τελούσε υπό παραίτηση, την οποία είχε θέσει – κατά τις πληροφορίες- στη διάθεση του πρωθυπουργού!
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ενός ολόκληρου συστήματος να τον καρατομήσει με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πιέσεις, μετά και την απομάκρυνση – αποπομπή του ΓΓ Τσουβάλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που …επηρεασμένος «το σκεφτόταν», φέρεται να κατέληξε στην απόφαση της παραμονής του δραστήριου και ικανού υφυπουργού που γνωρίζει όσο ελάχιστοι από μέσα τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας!
Όπως φαίνεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, τα «βόλια» ήταν «Τζούφια» στην προκειμένη περίπτωση. Λέτε άραγε στην απόφαση Μητσοτάκη να έπαιξε ρόλο και η υπόθεση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σε όλο της το εύρος; Περισσότερα προσεχώς …

Η κρίση ανατρέπει σχέδια και αυξάνει τα χρέη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων

*** Η πολυεπίπεδη κρίση, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα την εβδομάδα, μήνα το μήνα και…λογαριασμό το λογαριασμό, επιδεινώνεται σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, οι χώρες με τα μεγαλύτερα δομικά οικονομικά προβλήματα και το μεγαλύτερο χρέος, αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα την μεγαλύτερη πίεση και αναζητούν “φάρμακο” για να προλάβουν περαιτέρω επιδείνωση, που μπορεί να επιφέρει συν των χρόνω και με το ενεργειακό πρόβλημα, μαζί με αυτό της ακατάσχετης ακρίβειας, απρόβλεπτες καταστάσεις…

*** Τα στοιχεία πολλές φορές είναι αμείλιχτα για το τι έρχεται, ειδικά όταν αφορούν σε οικονομικές δραστηριότητες και σε μη τηρηθείσες υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

Οι οποίοι, προφανώς και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις και αγωνιούν για όσες τους περιμένουν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου κατά 334 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 4.459 δισ. ευρώ, από 4, 125 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες την ίδια περίοδο αυξήθηκαν, παρακαλώ, στο ίδιο διάστημα και ανήλθαν σε 1, 3 εκατομμύρια…

*** Εδώ, πλέον, αρχίζει το τεράστιο οικονομικό και κυρίως κοινωνικό δράμα: τι θα πράξει η ΑΑΔΕ, θα προσφύγει σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης; Θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στα δικαστήρια, για να τους πάρει σπίτια, χωράφια, ακίνητα μικρής αξίας και οτιδήποτε άλλο έχουν; Θα πρόκειται για πρωτοφανές όνειδος, το οποίο και αποτελέσματα δεν θα έχει ή μη μόνον ελάχιστα και θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στην ανέχεια, την περιθωριοποίηση και την συνεπαγόμενη πάντοτε σε τέτοιες καταστάσεις κοινωνική έκρηξη

*** Ποιος υπουργός, ποια κυβέρνηση και ποιος πολιτικός αρχηγός θα τολμήσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και σε όποια προκύψει, από τις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές προκύψουν; Τα αδιέξοδα, δεν είναι και δεν θα είναι βραχυχρόνια, αυτό θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να το γνωρίζουν καλά, πολύ καλά

Οι αγορές ανησυχούν και το 10ετές στα ύψη

*** Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, έχει πλέον απόδοση 4,45%, διανύοντας ταχύτατα μέσα σε ένα μήνα μία μεγάλη απόσταση μίας και μισής μονάδας και πάνω από τρεις από την αρχή του τρέχοντος έτους. Είναι ολοφάνερο ότι οι αγορές και όσοι διαμορφώνουν τον χάρτη των ομολογιακών αποδόσεων, βλέπουν να έρχονται δύσκολες μέρες για την ελληνική οικονομία. Ευτυχώς, βέβαια, που η ΕΚΤ σκουπίζει ότι προσφέρεται από διακρατούντες ελληνικά ομόλογα και ισορροπεί την όλη κατάσταση, φυσικά όχι μόνο για μας, αλλά αυτό μας ενδιαφέρει σε πρώτιστο πλάνο

*** Το θέμα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα; Άλλωστε, μόνο εδώ διαβάσατε ότι από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, απέμειναν περί τα 18 δισ. ευρώ και ότι τα τρέχοντα εξυπηρετούνται κυρίως από τα ρέπος, όπου το Δημόσιο δανείζει το…Δημόσιο κατ΄ουσίαν. Το “πράσινο” ομόλογο που σχεδιαζόταν, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει τώρα, άλλωστε κανένα παρόμοιο δεν προγραμματίζεται στην Ε.Ε. Οπότε; Θα προσφύγουμε στις αγορές με τα σημερινά επιτόκια; Είναι τρέλα και μάλλον δεν υπάρχει τέτοια…δόση στο οικονομικό επιτελείο, επί του παρόντος…

Ρεκόρ ο τουρισμός-κάτω οι θέσεις εργασίας: Τι συμβαίνει και τι θα συμβεί το φθινόπωρο;

***Καμπανάκι έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, από τα στοιχεία ανεργίας που αφορούν στον μήνα Αύγουστο, δηλαδή τον μήνα που κορυφώνεται η τουριστική αγορά στη χώρα μας. Αντί οι θέσεις εργασίας αυτόν τον μήνα να αυξηθούν, άντε να μείνουν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του Ιουλίου, μειώθηκαν και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανησυχητικό βαθμό.

*** Καθόλου λίγο και μάλιστα πολύ, οι θέσεις εργασίας τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 33.000! Και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μείωση προήλθε από δύο κλάδους, που φυσιολογικά έπρεπε να έχουν αύξηση, ήτοι τον κλάδο εστίασης και αυτόν των καταλυμάτων!

*** Καθώς αντιλαμβάνεστε, αυτή η δυσμενής εξέλιξη θορύβησε την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, καθώς στον τομέα της μείωσης συνολικά της ανεργίας ποντάρει πολλά προεκλογικά. Αλλά, επιπλέον, σε κάθε περίπτωση ο ευαίσθητος αυτός κοινωνικός δείκτης και η περαιτέρω πορεία του, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και σε άλλα επίπεδα, όπως των δαπανών για τη συγκράτησή του, πιθανόν και των προβλέψεων του έκτακτου προϋπολογισμού  που πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή.

*** Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρεται να ζητήθηκαν στοιχεία, αλλά και εξηγήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, προκειμένου να αναλύσουν σε πρώτη φάση το οξύμορο αυτό φαινόμενο και φυσικά για να προετοιμάσουν πολιτικές ανάσχεσης (…) περαιτέρω επέκτασης αυτής της τάσης, την οποία μεν ανέμεναν αλλά σε πολύ πιο ήπια μορφή τον Σεπτέμβριο και σε μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο, ως φυσιολογική συνέπεια της μείωσης του τουριστικού ρεύματος.

Τράπεζες: Οι… κρυφές λίρες της Εθνικής και η τελευταία ευκαιρία στην Attica Bank για συμφωνία

*** Δεν μπορεί να λείπει θέμα από τη στήλη, που να μην τις αφορά. Παράγων του χώρου μου έλεγε ότι, παρά την έλλειψη ικανής ηγεσίας, τέτοιας που να δώσει σαφές και ισχυρό σήμα ότι η τράπεζα είναι εδώ και μπορεί να κυριαρχήσει όπως παλιά, η Εθνική Τράπεζα, εντούτοις, “έχει κρυφή εσωτερική δύναμη και αναξιοποίητες ζώνες”, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να την απογειώσουν”

*** Η άποψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί προέρχεται από κορυφαίο στέλεχος ανταγωνίστριας τράπεζας και φανερώνει, αν μη τι άλλο, ότι ναι μεν και η Εθνική έχει τα προβλήματά της, όπως όλες άλλωστε, με τα κόκκινα δάνεια της, αλλά κάτω από το…μακρύ χαλί “έχει και χρυσές λίρες” σύμφωνα με τον συνομιλητή μου.

*** Στην Attica Bank, σήμερα το κουδούνι που θα χτυπήσει, ίσως να είναι πιο ηχηρό από όλα τα κουδούνια των σχολείων. Ή τα βρίσκουν ΤΧΣ και Elligton ή η δεύτερη αποχωρεί, αν και μιά κουβέντα είναι αυτή, γιατί έχει δώσει κάποια εκατομμύρια. Αν, λέμε αν, αποχωρήσει, θα της επιστραφούν, θα τα χάσει ή θα πάρει κάπου τα μισά, όπως εκτιμά ένα από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη;

*** Θα μου πείτε, αυτό είναι το πρόβλημα; Όχι το πρώτιστο, σαφώς, αλλά εικάζω ότι επειδή τα εδώ στελέχη της εταιρείας – στρατηγικού επενδυτή (τι εύκολοι προσδιορισμοί, ε;) έχουν αντιληφθεί ότι “υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι”, ίσως σήμερα να υπάρξει συμφωνία σε όλα, ίσως, δεν παίρνω όρκο πλέον σε αυτή την υπόθεση.

Ο “λευκός χρυσός” σε επίπεδα – ρεκόρ!

*** Περιχαρής ο φίλος μου από τα Θεσσαλικά…χωράφια! Η τιμή του βαμβακιού εφέτος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και θα γελάσουν λίγο τα χείλη των αγροτών-καλλιεργητών, μετά από πολλά χρόνια. Η τιμή του σύσπορου βαμβακιού βρίσκεται κοντά στα 99 λεπτά και μαζί με το πριμ ποιότητας φτάνει στα επίπεδα του 1,2-1,3 ευρώ το κιλό!
*** Από τη μία η πολύ καλή εφετινή ποιότητα, παρά την μειωμένη παραγωγή (λιγότερα στρέμματα) από την άλλη η ξηρασία στις ΗΠΑ και οι καταστροφικές βροχοπτώσεις στο Πακιστάν, έφεραν τις τρέχουσες τιμές του “λευκού χρυσού” σε αυτά τα πολύ καλά επίπεδα. Ρόλο βέβαια παίζει και η πτώση του ευρώ, καθώς οι συναλλαγές στο βαμβάκι γίνονται σε δολάρια. Επιπλέον, τα κόστη των εξαγωγών, κυρίως προς Τουρκία και Αίγυπτο που απορροφούν το 75% της παραγωγής μας, είναι μικρά σε σχέση με άλλες, που ζητάνε βαμβάκι.

Ακόμα μοιράζουν τα ιμάτια του Πετζετάκι…

*** Τον θυμάστε τον Πετζετάκι, την εταιρεία που κυριαρχούσε διεθνώς και διαμόρφωνε τιμές και ζήτηση πλαστικών σωλήνων προϊόντων, που κατέρρευσε λόγω κακοδιοίκησης; Ένα από τα εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία, εκπλειστηριάζεται στις 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για εργοστάσιο στη Θήβα, συνολικής έκτασης 245.718 τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις 50.000 τ.μ., με αρχική τιμή τα 7,36 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Εθνική τράπεζα

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία δημιουργική ημέρα και μία ακόμα καλύτερη εβδομάδα. Την καλημέρα μου!