Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι Αμερικανοί βρίσκονται σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων. Η Federal Reserve αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά μισή μονάδα, για να μετριάσει τον πληθωρισμό που είναι ο υψηλότερος που έχουν δει οι καταναλωτές τα τελευταία 40 χρόνια.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σημείωσε ότι περισσότερες αυξήσεις κατά μισή μονάδα βρίσκονται στο τραπέζι για όλες τις υπόλοιπες συνεδριάσεις εφέτος. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, υπάρχουν ορισμένες βασικές κινήσεις χρημάτων που οι οικονομικοί αναλυτές συνιστούν στους καταναλωτές να κάνουν για να βρεθούν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Αυτά περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές την αποπληρωμή του χρέους και τη στήριξη προσωπικών μπάτζετ για να μπορέσουν να αντέξουν τυχόν ξαφνικούς «κραδασμούς» στην οικονομία. «Αν ο πρωτοχρονιάτικος στόχος σας ήταν να δημιουργήσετε έναν οικογενειακό προϋπολογισμό, μπορεί να χρειαστεί ανανέωση και αναθεώρηση», είπε η Cathy Schaeffer, πιστοποιημένη οικονομική αναλύτρια, αντιπρόεδρος και οικονομική σύμβουλος στο Baker Boyer στην Walla Walla της Ουάσιγκτον. Τώρα είναι «μια ευκαιρία να εξετάσετε πραγματικά τον προσωπικό σας προϋπολογισμό και να εντοπίσετε μερικούς τρόπους για να αποπληρώσετε το χρέος σας πιο επιθετικά, καθώς αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν».

Αναχρηματοδότηση δανείων

Ορισμένοι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή τη στιγμή. Αυτό περιλαμβάνει όποιον θέλει να αγοράσει ένα σπίτι, ψωνίζει αυτοκίνητο ή έχει χρέος πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με την CFP Lauren Anastasio, διευθύντρια οικονομικών συμβουλών στο Stash. “Εάν προχωράτε σε αγορά σπιτιού, ίσως θέλετε να ρωτήσετε την τράπεζά σας εάν μπορείτε να κλειδώσετε το σημερινό επιτόκιο τώρα”, είπε. «Μερικές φορές, οι τράπεζες έναντι μιας σταθερής αμοιβής, θα σας επιτρέψουν να κλειδώσετε το σημερινό επιτόκιο ακόμα κι αν δεν πρόκειται να κλείσετε για άλλους μερικούς μήνες». Ορισμένοι δανειολήπτες εξετάζουν το ενδεχόμενο στεγαστικών δανείων με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, τα οποία προσφέρουν χαμηλότερα αρχικά επιτόκια αλλά τελικά επανέρχονται στις συνθήκες της αγοράς. Τα άτομα που είχαν ARMs και πλησιάζουν στο τέλος αυτής της περιόδου μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο.

Οι αγοραστές αυτοκινήτων μπορεί να θέλουν να παραμείνουν στα νεότερα μοντέλα και να αποφύγουν την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο. Το να αφιερώσετε χρόνο για να ψωνίσετε για την καλύτερη προσφορά που μπορείτε να βρείτε είναι επίσης προς το συμφέρον σας.

«Υπάρχει ακόμα πολλή αξία εκεί έξω», δήλωσε ο Jacqui Kearns, επικεφαλής στην Affinity Federal Credit Union στο Νιου Τζέρσεϊ, προσθέτοντας ότι ενώ τα επιτόκια αυξάνονται, εξακολουθούν να είναι ιστορικά χαμηλά. Άτομα που έχουν χρέη πιστωτικών καρτών μπορεί επίσης να θέλουν να επικοινωνήσουν με τους δανειστές τους για να δουν αν μπορούν να συνάψουν συμφωνία.

«Πάντα συνιστώ στους ανθρώπους να καλούν πραγματικά την τράπεζά τους και να δουν αν μπορούν να μειώσουν το επιτόκιο τους», είπε η Anastasio. Μπορεί επίσης να έχει νόημα η ενοποίηση του χρέους της πιστωτικής κάρτας σε κάτι με σταθερό επιτόκιο, καθώς αυτό το είδος χρέους είναι το πιο ευαίσθητο στις αυξήσεις επιτοκίων και συχνά έχει το υψηλότερο επιτόκιο – αυτή τη στιγμή, το μέσο επιτόκιο σε μια νέα πιστωτική κάρτα είναι σχεδόν 20%, σύμφωνα με το LendingTree. Η πλήρης εξόφληση του χρέους είναι επίσης μια καλή ιδέα, αν είναι δυνατόν. Ο Kearns συνιστά «αν έχετε αυτό το ενοχλητικό [χρέος] $200 ή $300 εκεί έξω, απλώς εξοφλήστε το».

Προετοιμαστείτε για το μέλλον

Η αποπληρωμή του χρέους είναι ένας μόνο τρόπος για να προετοιμαστείς για οικονομική επιτυχία στο μέλλον, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι άνθρωποι σταθμίζουν τον κίνδυνο ύφεσης. «Αυτός είναι ένας πολύ λεπτός χορός που κάνει η Fed», είπε η Anastasio, προσθέτοντας ότι ενώ η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να “φρενάρει” πολύ την οικονομία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι εκτός ελέγχου, όπως η αβεβαιότητα που πηγάζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι οικονομικοί αναλυτές συνιστούν να αφιερώσετε χρόνο τώρα για να ελέγξετε τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις σας για να επιτύχετε μια σταθερή ισορροπία.