Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης προσέφερε οικονομική «τόνωση» ύψους 500 έως 600 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, ο οποίος οφείλεται στις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας, στον τομέα του τουρισμού.

Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον Αύγουστο έφθασαν τα 5.7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.4 δισ. ευρώ η 32.6% σε σύγκριση με τον στόχο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν χθες (16/09).

Αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται έως έναν βαθμό στον ΕΝΦΙΑ που εισπράχθηκε νωρίτερα (η τέταρτη δόση είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Δεκέμβριο, αλλά εισπράχθηκε τον Αύγουστο) στον φόρο εισοδήματος (η προθεσμία πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης έληγε τον Αύγουστο), αλλά και στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

«Αυτή η απόδοση είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ, η προείσπραξη εσόδων επόμενων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική, σε μία κατ’ εξοχήν αβέβαιη περίοδο σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου συνολικά, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα 10 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.9 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6.4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2021.

Ωστόσο, στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπερεκτιμούν αυτό το γεγονός και παραμένουν στην πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ συνολικά το 2022, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Προσθέτως, εκτιμούν ότι εφέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 5%.

Ακόμη, προβλέπουν ότι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο και τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, που έφθασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζουν ότι θα κυμαίνονται στα 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός, πάντως, θα κληθεί να καλύψει και μία επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο προετοιμάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τις ανακοινώσεις να εκδίδονται τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι δε θα υπάρξει έκπτωση σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης σε σύγκριση με πέρυσι, όπως θα γίνει για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα έσοδα από φόρους κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθαν σε 35.8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.6 δισ. ευρώ ή κατά 18.1% σε σύγκριση με τον στόχο. Το κράτος –για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης– έχει πραγματοποιήσει, κατά το τρέχον οκτάμηνο, δαπάνες περίπου 1.1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: