Την οργή του εξέφρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρεσβευτής για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας τον να παραιτηθεί.
Ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις Γκουτέρες

«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», δήλωσε. «Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς, να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στη δύσκολη θέση τους έχουν εξανεμιστεί».Ο Γκουτέρες, ωστόσο, δήλωσε ότι τα παράπονα των Παλαιστινίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «φρικτές επιθέσεις» της Χαμάς, οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σαφείς ως προς τις αρχές – ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων». Ενώ χαιρέτισε τις παραδόσεις βοήθειας που έχουν γίνει στη Γάζα μέχρι στιγμής, ο Γκουτέρες είπε ότι αποτελούν «μια σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό ανάγκης». «Επιπλέον, οι προμήθειες καυσίμων του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες. Αυτό θα ήταν μια άλλη καταστροφή», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, παίρνοντας τον λόγο, ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μιλάμε με εκείνους που δείχνουν κατανόηση προς όσους διέπραξαν τις πιο τρομερές πράξεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ» τόνισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη: