«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η εφετινή έκκληση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «μαζί, διαμορφώσουμε ένα καθαρότερο, υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους» και «να εργασθούμε ως ένα –κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές– για να σπάσουμε τον εθισμό μας, στα πλαστικά, να υπερασπισθούμε τα μηδενικά απόβλητα και να οικοδομήσουμε μία πραγματικά κυκλική οικονομία»

Σκιαγραφώντας τη δραματική εικόνα που υπάρχει σήμερα με την πλαστική ρύπανση, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από 400 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως, το 1/3 των οποίων χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. «Κάθε μέρα, το ισοδύναμο περισσότερων από 2.000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες μας.

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Τα μικροπλαστικά βρίσκουν τον δρόμο τους, στα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Το πλαστικό είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα. Όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίμε και τόσο χειρότερη είναι η κλιματική κρίση», επεσήμανε.

Ακόμη, ο κ. Γκουτέρες εστίασε στις λύσεις που έχουν κατατεθεί. «Πέρυσι, η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να διαπραγματεύεται μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα.

Μία νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) υποδεικνύει ότι μπορούμε να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση κατά 80% έως το 2040, εάν δράσουμε τώρα για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τον αναπροσανατολισμό και τη διαφοροποίηση μακριά από τα πλαστικά».

Διαβάστε ακόμη: