Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν έντονη πτώση τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley, βάζοντας τις τράπεζες στην πορεία για τη χειρότερη μέρα τους σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,42%, με όλους τους κλάδους οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε αρνητικό έδαφος.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες με πτώση 5,9%, τη χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου 2022, όταν υποχώρησαν 6,66% εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η ποιότητα του ενεργητικού τους θα επηρεαζόταν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η διολίσθηση των μετοχών έρχεται παρά την είδηση ότι η HSBC είχε συμφωνήσει να αγοράσει το βρετανικό σκέλος του προβληματικού αμερικανικού δανειστή που εστιάζει στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας για 1 £. Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται ως μέρος της συμφωνίας.

Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν 3,5%, ενώ η Commerzbank υποχώρησε περίπου 12% και η Credit Suisse μειώθηκε κατά 9,4%.

Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έγιναν επίσης αρνητικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για να σταματήσουν όλους τους καταθέτες στην SVB και να διαθέσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για άλλες τράπεζες.

Την Παρασκευή, η Silicon Valley Bank εξαγοράστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές μετά από τεράστιες αναλήψεις μια ημέρα νωρίτερα που κατέληξαν στην πτώχευσή της. Όλοι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από τη Δευτέρα, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, της Federal Reserve και της FDIC.

Διαβάστε περισσότερα