Δοκιμαστικές συναλλαγές ψηφιακών assets στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων Swift θα είναι σε θέση να διεξάγουν ζωντανά οι εμπορικές και κεντρικές τράπεζες από το 2025, κάνοντας πραγματικότητα την ευρεία θεσμική υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain.
Ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το Swift θα επιτρέψει στους δανειστές να μεταφέρουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία σε δοκιμαστικές live συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών blockchain ledgers, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, αφού προηγουμένως πειραματιζόταν με τέτοιου είδους συναλλαγές αποκλειστικά σε δοκιμαστικά περιβάλλοντα.
Η συγκεκριμένη αλλαγή θα συνδέσει τις πλατφόρμες, στις οποίες τόσο οι κεντρικές όσο και οι ιδιωτικές τράπεζες πειραματίζονται με την τεχνολογία blockchain, δήλωσε ο Nick Kerigan, επικεφαλής καινοτομίας του Swift.
«Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι η εμφάνιση αυτού που αποκαλούμε “ψηφιακές νησίδες”», δήλωσε ο Kerigan σε συνέντευξή του. «Έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε τον κλάδο ώστε να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι, όπου κι αν δημιουργηθεί ένα ψηφιακό asset ή ένα ψηφιακό νόμισμα και σε όποια τεχνολογία κι αν δημιουργηθεί, αυτά θα μπορούν να συνεργάζονται με επιτυχία και με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Τράπεζες όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup έχουν αναπτύξει τις δικές τους δυνατότητες blockchain εδώ και αρκετά χρόνια, οδηγώντας στον κατακερματισμό της τεχνολογίας, όπου τα δίκτυα των δανειστών δεν είναι ευχερώς λειτουργικά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, αυξάνεται σταθερά η χρήση των δικτύων blockchain για τη μετατροπή περιουσιακών στοιχείων, όπως οι καταθέσεις πελατών και τα ομόλογα, σε tokens. Η συνολική αξία των tokenized assets σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φτάσει τα 30 τρισ. δολάρια μέχρι το 2034, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιούνιο η Standard Chartered.
Το Swift, το οποίο εποπτεύεται από εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που παρέχει ασφαλή μηνύματα μεταξύ περισσότερων από 11.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε περισσότερες από 200 χώρες, δρομολογώντας συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκατομμύρια μηνύματα στέλνονται καθημερινά μέσω του δικτύου, τα οποία αναφέρουν λεπτομερώς πληροφορίες όπως αριθμούς εντολών και επιβεβαιώσεις για πληρωμές, που καθιστούν δυνατή τη ροή χρημάτων μεταξύ διαφορετικών δανειστών.
Οι διαχειριστές του Swift άρχισαν να πειραματίζονται με συναλλαγές που βασίζονται στο blockchain ως τρόπο υποστήριξης των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών το 2021, διεξάγοντας μια σειρά δοκιμών και πιλοτικών προγραμμάτων με τράπεζες και άλλα ιδρύματα στο πλαίσιο ενός δοκιμαστικού περιβάλλοντος που είναι γνωστό ως sandbox. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Swift θα διεξάγει δοκιμές συναλλαγών με ψηφιακά assets απευθείας στο ζωντανό της δίκτυο.
Οι δοκιμές θα καλύψουν τόσο τις πληρωμές όσο και την εκκαθάριση χρεογράφων, δήλωσε ο Kerigan, αρνούμενος να κατονομάσει τις τράπεζες που έχουν ήδη ενδιαφερθεί για να συμμετάσχουν. Προηγούμενοι συμμετέχοντες στα blockchain πειράματα του Swift ήταν η Deutsche Bank, η HSBC, η NatWest Group, η Santander, η Sumitomo Mitsui Banking Corp. και η Shanghai Commercial & Savings Bank.
Ως δίκτυο, η αξία του Swift εξαρτάται από τον αριθμό των τραπεζών που το χρησιμοποιούν. Τα ψηφιακά νομίσματα και η τεχνολογία blockchain αντιμετωπίζονται ως απειλή για το Swift εδώ και αρκετά χρόνια, ιδίως εάν οι τράπεζες μεταβούν στη χρήση μόνο των δικών τους βιβλίων για επικοινωνία.
«Είμαστε ένας παγκόσμιος συνεταιρισμός, οπότε είμαστε τόσο χρήσιμοι όσο μας βρίσκει χρήσιμους η χρηματοπιστωτική κοινότητα», δήλωσε ο Kerigan. «Καθώς βλέπουμε μεγαλύτερη υιοθέτηση του blockchain από τη χρηματοπιστωτική κοινότητα, ιδίως στον τομέα των ψηφιακών assets και του ψηφιακού συναλλάγματος, υποχρεούμαστε να είμαστε επίσης σε θέση να ενσωματώσουμε αυτές τις τεχνολογίες – και τις πλατφόρμες που βασίζονται σε αυτές τις τεχνολογίες – στο οικοσύστημά μας», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Αποκάλυψη 1: Τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιβάν Σαββίδη
- Αποκάλυψη 2: Το χοντρό «πλάκωμα» Παύλου Μυλωνά και κορυφαίου fund manager
- Tα καλύτερα μετρό στην Ευρώπη -«Χάλκινο μετάλλιο» για το μετρό της Αθήνας
- Εθνική Τράπεζα: Ένα δήθεν «success story» – Το Δημόσιο έχασε 7,5 δισ. από την πώληση των μετοχών