Με αφορμή την Εθνική και τα σενάρια που αναπτύχθηκαν για placement του 20% των μετοχών από το ΤΧΣ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και επιχειρηματιών, οι τράπεζες «πήραν μπρος» στο Χρηματιστήριο και εμφανίζονται έτοιμες να σύρουν τον χορό!

Από τη μία πλευρά υφίσταται ήδη η κεφαλαιακή τους ενίσχυση όπως καταδεικνύεται μέσα από τις αυξήσεις-μαμούθ των τραπεζών Alpha και Πειραιώς καθώς και η είσοδος νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο, Ελλήνων και ξένων, κορυφαίων funds και επιχειρηματιών!

Από την άλλη πλευρά, ήδη διαφαίνεται μια επιστροφή στην κερδοφορία και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, γεγονός που καταδεικνύεται εκτός των άλλων και από την προ φόρων κερδοφορία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά και την σημαντική μείωση στο 16% από το 46% έξι μήνες πριν, του δείκτη NPE!

Με τον Χρ. Μεγάλου να δηλώνει ότι στόχος είναι η μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο νούμερο!

Ταυτοχρόνως μέσα από τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές στόχους, όπως στην προκειμένη περίπτωση της HSBC που αναβάθμισε τις τιμές στόχους σε όλες τις τράπεζες, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για το Χρηματιστήριο γενικότερα, που δείχνει σταδιακά να ξυπνά και να επιχειρεί να ανακάμψει.

Σίγουρα η ετυμηγορία της Moody’s όσον αφορά στην αναβάθμιση ή όχι της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής, παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ήδη η αγορά ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες έχει προεξοφλήσει θετικά τις εξελίξεις!

Το Χρηματιστήριο, πάντως, συναρτάται και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, με κυριότερη την αντιμετώπιση της πανδημίας!

Όπου, παρά τις καθυστερήσεις και τη διστακτικότητα στη λήψη μέτρων και αποφάσεων από την κυβέρνηση και την αδικαιολόγητη χαλάρωση, εντέλει έδειξε αντανακλαστικά και δημιουργεί προσδοκίες αποφασιστικής άσκησης της εξουσίας, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την αγορά…