Ο στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι το 2022 να περιορίσει τον δείκτη των προβληματικών της δανείων κάτω από το 10%.

Και συνεχίζει μεθοδικά να κινείται στην κατεύθυνση αυτή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο CEO της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου στην ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου.

 «Ο μετασχηματισμός παρήγαγε αποτελέσματα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας πως το  σχέδιο Sunrise, έχει υλοποιηθεί κατά  90% (16,4 δισ. ευρώ από 18,9 δισ. ευρώ). Όπως είπε στο  τέλος του τρίτου τριμήνου ο δείκτης ΝPEs διαμορφώθηκε στο  16% και στόχος είναι, σύντομα να περιοριστεί  κάτω από το 10%.

Συγκεκριμένα τα «κόκκινα» δάνεια στο 9μηνο 2021 μειώθηκαν  κατά 16 δισ. ευρώ, και  η καθαρή οργανική ροή περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ, με τον  δείκτη NPE να περιορίζεται στο  16% από 46% πριν από έξι μήνες.

Στόχος τώρα είναι μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, κάτι που επιτευχθεί μέσα από ενέργειες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, όπως την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Solar, το οποίο αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια που εμπλέκονται όλες οι τράπεζες (400 εκατ. ευρώ), την «τακτοποίηση» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου (500 εκατ. ευρώ), την θεραπεία το 2022 μεγάλων εταιρικών δανείων (700 εκατ. ευρώ), τις εκποιήσεις καταγγελμένων δανείων (1,1 δισ. ευρώ), με το υπόλοιπο προβληματικό απόθεμα να αφορά σε δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με πιθανότητα ίασης, αντικατοπτρίζοντας κάτω του 5% των συνολικών δανείων.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως η Τράπεζα Πειραιώς θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για σύνολο χρηματοδοτήσεων 5,7δις ευρώ το 2021, καθώς «μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 1,2 δις ευρώ».

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των δανείων που ήταν σε μορατόρια σημείωσε πως «είναι  πλέον  πολύ λίγα και αφορούν τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος πέτυχε καλές επιδόσεις γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η πορεία τους στο μέλλον θα είναι ομαλή και θα εξυπηρετούνται κανονικά».

Σε ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως θα μειωθούν στα 380 από 437 σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν και 2.000 αποχωρήσεις προσωπικού ώστε ο αριθμός τους να μειωθεί  στα 7.500 άτομα έναντι 9.400 (Σεπτέμβριος 2021). Να σημειωθεί ότι ήδη «τρέχει»  νέο πρόγραμμα εθελούσιας που αφορά στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα.