Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% την Πέμπτη, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για διακοπές στη ναυτιλία κατά μήκος της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας, ακόμη και όταν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να υποχωρούν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Φεβρουαρίου του αργού Brent μειώθηκαν κατά 90 σεντς, περίπου 1,1%, στα 78,75 δολάρια το βαρέλι εν μέσω υποτονικών συναλλαγών πριν από την επικείμενη λήξη τους, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Μαρτίου υποχώρησε 69 σεντς, περίπου 0,9%, στα 78,85 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI)  διαπραγματεύονταν 80 σεντς, ή περίπου 1,1%, χαμηλότερα στα 73,31 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 2% την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Maersk της Δανίας θα δρομολογεί σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ από εδώ και στο εξής, ενώ θα εκτρέπει μόνο μια χούφτα γύρω από την Αφρική, σύμφωνα με ανάλυση του προγράμματος Reuters του ομίλου την Πέμπτη.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών εμπορευματοκιβωτίων Maersk και Hapag-Lloyd, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η μαχητική ομάδα Χούτι της Υεμένης άρχισε να στοχεύει πλοία, διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να κατευνάσει τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει συντονισμένη δράση όπως ελπίζαμε.

Μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση της ναυτικής δύναμης, πολλοί σύμμαχοι δεν θέλουν να συνδεθούν μαζί της, αντανακλώντας εν μέρει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία οδήγησε τις ΗΠΑ να διατηρούν σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ, ακόμη και όταν η διεθνής κριτική αυξάνεται για την επίθεσή του.

Διαβάστε ακόμη: